Het team van Animals Asia heeft in de provincie Binh Duong, in het zuiden van Vietnam, 9 beren gered van een galberenboerderij. Ze zijn naar het Vietnam Bear Rescue Center gebracht, een reis van zo’n 1500 kilometer.

berengalboerderijen
Na de quarantaineperiode kunnen de beren eindelijk genieten van het berenopvangcentrum | Foto: Animals Asia

Het team heeft elke beer uit zijn vreselijke gevangenis verwijderd. Daarna zijn de dieren verdoofd en overgeheveld in transportkooien. Twee dierenartsen van Animals Asia waren aanwezig en hebben de beren bij de lange reis naar hun nieuwe huis begeleid. De redding van de 9 dieren werd geleid door de directeur van Animals Asia, Tuan Bendixsen; hij heeft tot nu toe meegeholpen aan het redden van 177 beren. Momenteel verblijven er nu meer dan 160 in het Vietnam Bear Rescue Center. Voorafgaand aan het ophalen van de beren gaf hij aan:

“Deze redding is een enorme onderneming en we hebben de steun nodig van alle berenvrienden over de hele wereld om de toekomst van deze beren financieel te kunnen ondersteunen. Deze beren hebben samen meer dan 100 jaar achter tralies doorgebracht en nu hebben we de kans om ze te bevrijden. We weten weinig van hun mentale en fysieke toestand, dus we starten aan deze redding voorbereid op elke afloop. Het team is enorm ervaren, maar dit is een van de meest beproefde reddingsacties ooit. Als de beren eenmaal uit hun kooien zijn, moeten we ze kalm houden gedurende de reis en ze in de gaten blijven houden voor eventueel medische problemen.”

Berengal wordt gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde en deze beren hebben waarschijnlijk al meer dan tien jaar lang gruwelijkheden moeten doorstaan. De galhandel is illegaal in Vietnam, maar de boeren worden steeds slimmer in het verstoppen van de kooien met beren. In dit geval heeft de boer vrijwillig de 9 beren overgedragen aan Animals Asia.

Beren die zo lang in een kooi hebben geleefd, lijden vaak een beschadigde tanden doordat ze proberen de tralies door te bijten om zichzelf te bevrijden. Als ze schade aan hun galblaas hebben, betekent dit vaak dat die verwijderd moet worden. Ook ontbreken er nogal eens ledematen bij de beren, omdat ze bijvoorbeeld met een strop gevangen zijn. Ook worden hun klauwen gebruikt voor het maken van wijn, een delicatesse: lees hierover ook Karen’s blog De galberen van Hanoi.

Aangenomen wordt dat er nog zo’n 1000 beren in kooien leven op berengalboerderijen in Vietnam en nog eens 10.000 in China. Tot nu toe heeft Animals Asia bijna 600 beren gered in deze landen.

De beren gaan eerst 45 dagen in quarantaine om te revalideren. Daarna zullen ze hopelijk voor het eerst in meer dan 10 jaar naar buiten kunnen stappen in de zon. Oprichter van Animals Asia Jill Robinson is enorm dankbaar vertelt ze staand voor een lege vrachtwagen:

“Dit is het beste gevoel in de wereld: een lege truck. Alle 9 beren zijn veilig aangekomen bij hun nieuwe thuis, ik ben enorm opgelucht. Vanaf vandaag zal alles wat ze ooit hebben meegemaakt op de berengalboerderij in het verleden behoren. Niet meer continu lijden en leven in ellende en dit dankzij iedereen die ons hierbij geholpen heeft. Dit zijn hele speciale beren die een hoop verzorging nodig hebben, maar ik ga er vanuit dat het helemaal goed komt met ze.”

 

Bron: Animals Asia ©Animals Today Sophie Janssen