De Cayman Turtle Farm, een schildpaddencentrum op de Kaaimaneilanden dat zichzelf profileert als verantwoorde opvang voor bedreigde zeeschildpadden, fokt de dieren ook voor hun vlees.

schildpaddencentrum
Pasgeboren zeeschildpadje | Foto: JB London/Wikimedia

De Cayman Turtle Farm is een succesvolle toeristische attractie, jaarlijks bezoeken vele geïnteresseerden de opvang. Waarschijnlijk verkeren bezoekers in de veronderstelling dat ze zich op een voor schildpadden veilige plek bevinden, maar helaas is de werkelijkheid anders. Ja, de farm vangt inderdaad groene zeeschildpadden op, maar fokt de beschermde en bedreigde dieren ook voor hun vlees en ook de verzorging schiet ernstig te kort.

Slechte omstandigheden
Volgens Neil D’Cruze, een van de onderzoekers van de dierenwelzijnsorganisatie World Animal Protection in Londen, is het fokken van de schildpadden in gevangenschap voor hun vlees niet de enige misstand in de farm. De dieren worden slecht behandeld en krijgen niet de verzorging die ze nodig hebben.

De dieren worden aangeboden aan toeristen die de schildpadden kunnen vasthouden, knuffelen en aaien en ook mogen de bezoekers gewoon zonder begeleiding tussen de babyschildpadjes doorlopen. De dieren worden in groepen gehuisvest in kleine tanks en kunnen maar een klein stukje zwemmen en een beperkte afstand duiken. In het wild leven de dieren op zich zelf en komen enkel samen om te paren. De omstandigheden zijn dus slecht en de organisatie wil dan ook dat de opvang gesloten wordt.

De groene zeeschildpad wordt ernstig bedreigd onder meer voor hun vlees. Schildpaddenvlees is een lokaal, traditioneel gerecht op de Kaaimaneilanden en ook zijn de eieren van de dieren zeer gewild. In 2015 verklaarde een voormalig medewerker van de farm al over de vreselijke omstandigheden waarin de dieren verkeren. Zij beschreef de situatie als hartverscheurend. Zo werden er zoveel schildpadden in één tank gedaan dat de dieren letterlijk moesten vechten om boven water te kunnen komen om lucht te happen. vrijwel alle dieren hadden dan ook littekens, bijtwonden en huidbeschadigingen. Ook gaan de dieren elkaar te lijf wegens stress en overbevolking in de krappe tanks.

Slechte naam
De Cayman Turtle Farm heeft een dubieuze reputatie, al eerder waren er negatieve berichten over de schildpadden-opvang. Zie ons vorig artikel over de vrijlating van zeeschildpadden.

Bron: National Geographic ©AnimalsToday Lydia Zittema