Over vijftien jaar moet de CO2-uitstoot met dertig procent gereduceerd zijn, aldus een ambitieus plan van president Barack Obama van de Verenigde Staten. Obama legt het plan op zonder goedkeuring te vragen aan het Amerikaanse Congres.

obama

Vandaag wordt het plan voorgesteld door het Amerikaanse Milieubeschermingsagentschap EPA, een historische dag voor de natuur van moeder Aarde. Obama richt zijn pijlen vooral op de elektriciteitscentrales, die rond 2030 dertig procent minder CO2 moeten uitstoten dan nu het geval is. Als het plan wordt uitgevoerd, zullen vele honderden van de meer dan 600 steenkoolcentrales hun deur moeten sluiten. Zij zijn de grootste veroorzakers van luchtverontreiniging.

De New York Times stelt dat dit één van de beste pogingen van de Amerikaanse regering is om klimaatverandering tegen te gaan. Alle 52 staten kunnen zelf beslissen hoe zij de doelstellingen van Obama’s plan willen realiseren. Omdat Obama een beroep doet op de ‘Clean Air Act’ uit 1970, heeft hij geen goedkeuring nodig van het Amerikaanse Congres, dat zijn vorige klimaatplan tegenhield. Obama hoopt op deze manier zijn stempel te kunnen drukken op de manier waarop de Verenigde Staten omgaan met elektriciteit en de steeds groter wordende milieuproblematiek.

Het ambitieuze plan kan rekenen op steun van VN- secretaris-generaal Ban Ki-moon die maandag alle landen ter wereld opriep hun inspanningen in de strijd tegen de opwarming van de aarde uit te breiden.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.