Gezondheid orka Morgan verontrustend

Vandaag zal de Raad van State beoordelen of in de vorige rechtszaak het juiste besluit is genomen. Het mag dan zo zijn dat het ministerie stelt binnen de wet te hebben gehandeld, toch laat de gezondheidstoestand van Morgan nu, twee jaar later, duidelijk zien dat dit niet het beste besluit voor de orka is geweest. De ernstige verslechtering van haar tanden is zeer verontrustend en levensbedreigend voor haar. In eerdere gevallen zijn orka’s gestorven door een soortgelijke schade aan het gebit.

Orka Morgan - Orka's Loro Parque - gezondheid

Orka’s Loro Parque

In de onlangs verschenen controversiële film “Blackfish” wordt uiteengezet waarom orka’s niet in gevangenschap gehouden kunnen worden en waartoe dit kan leiden. In zowel Sea World als Loro Parque zijn al dodelijke slachtoffers gevallen nadat trainers door gefrustreerde orka’s waren aangevallen.

Morgan werd aan Loro Parque in Tenerife verhandeld om haar zogenaamd een beter leven te kunnen geven dan in het wild. Dit is duidelijk niet het geval, agressiviteit van de andere orka’s zorgen voor frustratie en stereotiep gedrag bij Morgan, die het grootste deel van de tijd in een veel te klein bassin wordt gehouden. Inmiddels heeft Morgan meer dan 600 littekens en zijn haar tanden tot het tandvlees afgesleten, veroorzaakt door het bijten aan de betonnen rand van het bassin.

“Er zijn internationale verdragen en wetten opgesteld om deze diersoort te beschermen. Als deze niet worden nageleefd met het belang van het dier als uitgangspunt, hebben deze wetten totaal geen nut. Dat lijkt mij niet waar ze voor bedoeld zijn.” Aldus Hester Bartels, woordvoerder Orka Coalitie.

De rechtszaak, die gefinancierd is door Sam Simon, geestelijk vader van The Simpsons, zal worden bijgewoond door Jeff Foster en Dr. Ingrid Visser. Foster begeleidde de vrijlating van orka Keiko uit de ‘Free Willy’ films en heeft sindsdien al vele succesvolle uitzettingen op zijn naam staan.

Persbericht OrkaCoalitie.nl

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. jose koper zegt:

  Laat die wilde dieren toch met rust. Dieren horen niet in een kooi voor ons plezier.

 2. Marianne Hemmelder zegt:

  Alle dieren horen in vrijheid te leven. Vooral dolfijnen en Orka’s. Daarom ben ik ook tegen het circus.

 3. Geja Hornes zegt:

  Hebben ze nu hun zin?! Morgan had vrij gelaten moeten worden in de natuur en niet naar zo’n miserabel zwembad gestuurd moeten worden…nu gaat ze alsnog dood!!! :-(

 4. Berdieneke van Leeuwen zegt:

  Over Morgan

  ooohhh…..
  Ik word hier zó verdrietig van!
  Het lag zó voor de hand dat dit zou gebeuren..
  Ik vind het onbegrijpelijk dat er ondanks alle aanvallen van andere orca’s op Morgan er gewoon mee door wordt gegaan haar daar te houden en er blijkbaar geen oog is voor het gedrag dat ze vertoond. Met 1 week youtube films kijken weet je al voldoende over orca’s om te weten wat het bijten op de betonnen rand van het bassin in kan houden: het gaat niet goed met haar; ze vindt het daar niet fijn en ze wil er weg!
  Orca’s zijn uniek. Ze hebben de meest hechte familieband die we kennen. Zo sterk dat iedere zoon zijn hele leven bij zijn moeder blijft en een aantal van de dochters ook, tenzij ze besluiten een eigen groep te vormen. Iedere groep spreekt een eigen unieke taal of dialect. Jonge orca’s krijgen alles liefdevol aangeleerd door de rest van de groep.
  Orca’s zijn ongelofelijk vreedzaam en tolerant. Wanneer jonge orca’s worden gevangen om onze publieks-aquariumparken te bevolken dan worden ze in het bijzijn van hun familieleden uit het water geplukt. Als je bedenkt dat die familieleden met het grootste gemak hun geliefde kind zouden kunnen beschermen en de jagers af zouden kunnen slachten, en ze het in tegenstelling daarmee onder protest toelaten zegt dat heel heel veel over deze intelligente dieren. En dan te bedenken dat veel van de gevangen dieren de showbassins niet eens halen. Er is een gedocumenteerd relaas van een orca die ‘opgeslagen’ als ‘reserve’ in een bassin in een pakhuis naast een zee-park in Canada zijn leven heeft gesleten. In het donker, in een lelijk pakhuis, geen trainer, geen contact behalve met degene die hem kwam voeren. Op papier bestond hij niet en hij is daar gewoon na een paar jaar van ellende doodgegaan.
  Na een week films en informatie bekijken op youtube bleef ik achter met een misselijk gevoel van walging. Ik ga nooit meer naar een dolfinarium! Ik schaam me om mens te zijn! Hoe veel verstand moeten de mensen achter seaworld en al die andere aquaria niet hebben van deze dieren, als ze er al zo veel jaren mee werken?? Hoe veel trainers zijn er niet die doorgaan tegen heug en meug omdat ze in ieder geval nog een beetje liefde en begrip kunnen geven aan ‘hun’ orca, tot het moment dat ze het echt niet meer trekken en met heel veel verdriet vertrekken, in de wetenschap dat ze niets kunnen doen voor de dieren die ze trainen. Omdat die dieren zo veel geld in het laatje brengen.
  De orca’s leven hooguit een half leven, meestal nog niet eens in zo’n aquarium en de trainers en bezoekers wordt doodleuk wijsgemaakt dat ze langer leven in gevangenschap dan in het wild. In het wild kunnen orca vrouwen 90 worden en mannen 70; in gevangenschap halen ze de dertig nog niet eens.
  De orca’s in aquaria spreken elkaars taal niet omdat ze allemaal verschillende dialecten hebben geleerd. bovendien leren ze de communicatie met de mensen belangrijker is. Ik vraag me wel eens af wat de analogie is met dove jongeren met gedragsstoornissen. Het spreekt bijna voor zich dat deze orca’s gefrustreerd gedrag vertonen. Als ze moeten leven in tegennatuurlijke omstandigheden en tegennatuurlijke dingen moeten doen.. En het begint al direct nadat ze zijn gevangen. Smerige dode minivisjes eten en anders sterf je maar. En sommigen kiezen daarvoor.
  Door de jaren heen zijn er slechts een paar trainers overleden door deze frustratie. En omdat het zoveel geld oplevert blijven zelfs die orca’s gewoon in gebruik. Wij krijgen dan te horen dat een trainer een fout heeft gemaakt of onverklaarbaar is vermoord door een orca, maar als je dan het verhaal hoort hebben ze niet de verwondingen die je van een moorddadig, vraatzuchtig dier zou verwachten. Het lijkt meestal meer op doodgespeeld. Of op de manier waarop ze een dolfijn verdrinken (zoals orca’s dat doen in gebieden waar orca’s op dolfijnen jagen). Voor de duidelijkheid: een orca kan een witte haai aan. Met gemak. Niet een kleintje maar zo een die even groot is als hij. Als een orca een trainer doodt is er iets aan de hand. Iets wat je eigenlijk met een beetje gezond verstand al kan bedenken. Die trainer doet iets fout?? Nee. Die orca hoort daar niet. Die hoort bij zijn moeder. En die vindt het prima als wij met een bootje en een duikerspak en een camera komen kijken. Zeg nou zelf: is dat niet veel mooier dan zo’n prachtig dier in zo’n badje met harde muziek en een gillend publiek, die dooie visjes moet eten terwijl hij gemaakt is om te jagen?
  Wist u dat orca’s en dolfijnen zelfmoord plegen? Kent u Flipper nog? Eigenlijk was er niet één flipper maar een aantal, en ze zijn allemaal getraind door een en dezelfde trainer. Toen de serie was afgelopen hoorde hij een paar jaar later dat de laatste dolfijn ergens in een smerig achteraf bassin leefde, ver van het publiek. Hij is er heen gegaan en heeft vol afschuw de omstandigheden aanschouwd waarin ze leefde. Ze kwam gelijk naar hem toe, keek hem aan, haalde nog een keer adem en liet zich naar de bodem zakken om niet meer boven te komen. Hij heeft haar niet meer kunnen redden. De goede man kan dit niet vertellen met droge ogen. Hij voelt zich verantwoordelijk voor al die dolfijnen die kunstjes moeten doen in al die aquaria. Hij vraagt zich af wat hij heeft aangericht. Ik denk dat het bovenstaande verhaal met evenveel gemak over dolfijnen verteld kan worden.
  Dat is wat ik heb geleerd van een weekje youtube. En dan heb ik Blackfish nog niet eens gezien.
  Deze film deed voor mij de deur dicht: http://youtu.be/kzGKPhdsWSI
  Voor wie ‘m gaat kijken: sterkte. Het is niet om aan te zien.
  Laten we hopen dat het lukt om Morgan vrij te krijgen.
  Laten we hopen dat we onze hersens gaan gebruiken ophouden op deze afschuwelijke manier met dieren om te gaan.
  Laten we hopen dat we voldoende respect voor onszelf kunnen opbrengen om te beseffen hoe schadelijk dit voor ons zelf is… Als we ons zelf respecteren kunnen we elkaar respecteren en ook alles wat leeft op deze planeet.
  Het is niet zo moeilijk hoor…
  Met een beetje liefde kom je al een heel end.

  (SHAMU! SHAMU! SHAMU!! SHAMU!)