Vandaag zal de Raad van State beoordelen of in de vorige rechtszaak het juiste besluit is genomen. Het mag dan zo zijn dat het ministerie stelt binnen de wet te hebben gehandeld, toch laat de gezondheidstoestand van Morgan nu, twee jaar later, duidelijk zien dat dit niet het beste besluit voor de orka is geweest. De ernstige verslechtering van haar tanden is zeer verontrustend en levensbedreigend voor haar. In eerdere gevallen zijn orka’s gestorven door een soortgelijke schade aan het gebit.

Orka Morgan - Orka's Loro Parque - gezondheid
Orka’s Loro Parque

In de onlangs verschenen controversiële film “Blackfish” wordt uiteengezet waarom orka’s niet in gevangenschap gehouden kunnen worden en waartoe dit kan leiden. In zowel Sea World als Loro Parque zijn al dodelijke slachtoffers gevallen nadat trainers door gefrustreerde orka’s waren aangevallen.

Morgan werd aan Loro Parque in Tenerife verhandeld om haar zogenaamd een beter leven te kunnen geven dan in het wild. Dit is duidelijk niet het geval, agressiviteit van de andere orka’s zorgen voor frustratie en stereotiep gedrag bij Morgan, die het grootste deel van de tijd in een veel te klein bassin wordt gehouden. Inmiddels heeft Morgan meer dan 600 littekens en zijn haar tanden tot het tandvlees afgesleten, veroorzaakt door het bijten aan de betonnen rand van het bassin.

“Er zijn internationale verdragen en wetten opgesteld om deze diersoort te beschermen. Als deze niet worden nageleefd met het belang van het dier als uitgangspunt, hebben deze wetten totaal geen nut. Dat lijkt mij niet waar ze voor bedoeld zijn.” Aldus Hester Bartels, woordvoerder Orka Coalitie.

De rechtszaak, die gefinancierd is door Sam Simon, geestelijk vader van The Simpsons, zal worden bijgewoond door Jeff Foster en Dr. Ingrid Visser. Foster begeleidde de vrijlating van orka Keiko uit de ‘Free Willy’ films en heeft sindsdien al vele succesvolle uitzettingen op zijn naam staan.

Persbericht OrkaCoalitie.nl