Terwijl in de natuur het broedseizoen van start gaat, breekt de lentezon door en trekken wandelaars massaal naar bossen en andere natuurgebieden. Natuurbeheerders als boswachters zijn bang dat wandelaars, en vooral hun loslopende honden, vogels zullen verstoren tijdens het broeden.

Boswachters vrezen verstoring broedseizoen
Hond onaangelijnd in het bos | Foto: publiek domein

Het meest storende gedrag voor de natuur tijdens het broedseizoen? ‘Loslopende honden’, zegt Pauline Arends, boswachter in Drenthe. Ze ziet steeds vaker dat honden loslopen in de gebieden waar dit niet is toegestaan en eigenaren staan hier niet bij stil. Mensen die met het eerste lenteweer massaal de natuur intrekken en de start van het broedseizoen zijn geen goede combinatie. Dit zou overigens geen probleem hoeven zijn, als mensen zich aan de regels houden. Arends:

“We moeten ons beseffen dat we te gast zijn in het leefgebied van allerlei dieren.”

Ze legt daarbij uit dat de natuur op dit moment kwetsbaar is. Ook Geeke Remmelts, boswachter bij Natuurmonumenten in de Gooi- en Vechtstreek, benadrukt dat de natuur op een kritiek moment is:

“De winter is achter de rug en dieren hebben al hun krachten nodig om jongen te krijgen en groot te brengen. Juist nu is het belangrijk dat ze voldoende rust krijgen.”

Arends geeft daarnaast aan dat dieren die verstoord worden in de voorbereidingen van de broedperiode, het er soms gewoon bij laten en geen jongen voortbrengen dit broedseizoen.

Boswachters vrezen verstoring broedseizoen
Hond aangelijnd uitgelaten | Foto: publiek domein

Aanvaringen

Op Twitter deelde Arends een filmpje van een hond op een dassenburcht waarbij ze aangeeft dat het er onschuldig en leuk uit ziet, maar dat is het eigenlijk niet. In de burcht zitten dassen die net jongen gekregen hebben, dus wanneer een hond zo´n burcht ingaat, kan dat lelijk aflopen voor zowel de dassen als voor de hond. Remmelts kreeg een paar dagen geleden nog een foto te zien van een ree die was doodgebeten door een hond, wat helaas meerdere keren per jaar voorkomt:

“Straks liggen er ook weer jonge reekalven in het veld, terwijl hun ouders voedsel zoeken. Als ene hond daarop stuit, kun je raden wat er gebeurt.”

Boswachters vrezen verstoring broedseizoen
Reekalf in het hoge gras | Foto: publiek domein

Regels

Meer dan genoeg redenen om ons aan de regels te houden. De natuurorganisaties deden deze week dan ook een gezamenlijke oproep. Joke Bijl, woordvoerder van Staatsbosbeheer:

“Blijf op de paden, neem je afval mee, en houd je hond aan de lijn. Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar niet iedereen houdt zich eraan.”

Boswachters vrezen verstoring broedseizoen
Een vogel die in het veld broedt is snel verstoord | Foto: publiek domein

De natuur herontdekt

Ook door het mooie weer van deze dagen wordt er extra toeloop naar de natuurgebieden verwacht. Dat komt doordat veel mensen tijdens de pandemie de natuur herontdekt hebben. De boswachters zijn hier blij mee, maar het blijft natuurlijk wel heel belangrijk om de regels in de natuurgebieden op te volgen.

Bron:

©AnimalsToday.nl Annick Nieuwkoop