Vier zeldzame wolven van de meest bedreigde soort ter wereld zijn vrijgelaten in Chihuahua, Mexico. In samenwerking met stichtingen uit de Verenigde Staten, wil het land de bijna uitgestorven populatie redden door grijze wolven uit het buurland te introduceren.

Zeldzame wolven uitgezet in natuur Mexico
Mexicaanse wolf met zender | Foto: screenshot video defendersofwildlife/YouTube

De Mexicaanse wolf is de meest genetisch verschillende en kleinste ondersoort van de grijze wolf. Volwassen wolven hebben een lengte van ongeveer 1,35 m, en een hoogte tot 80 cm. Hun fysieke bouw zorgt ervoor dat ze heel hard kunnen rennen, doordat ze in verhouding vrij lange poten hebben.

Zeldzame wolven uitgezet in natuur Mexico
Ze kunnen heel hard rennen omdat ze in verhouding vrij lange poten hebben | Foto: publiek domein

De huidige populatie van de grijze wolf is zeer gering, waardoor deze op de lijst van bedreigde diersoorten staat. De Mexicaanse grijze wolf is de meest bedreigde wolvensoort ter wereld. Om volledige uitsterving te voorkomen, is Mexico 40 jaar geleden al een sterke samenwerking aangegaan met de Verenigde Staten. Daarbij zijn verschillende organisaties in beide landen betrokken: de Mexicaanse Nationale Commissie van Beschermde Natuurgebieden (CONANP), de U.S. Fish and Wildlife Service (USFWS), de Arizona Game and Fish Department (AZGFD) en de New Mexico Game and Fish Department (NMGFD). De reden dat de populatie zo sterk was gedaald, is dat de autoriteiten in zowel Mexico als de VS uitroeiingscampagnes hadden gevoerd, zonder zich te realiseren dat deze wolf essentieel is voor het in standhouden van een gezond ecosysteem.
.

Uitgezet in het wild

Vier grijze wolven zijn met behulp van de organisaties vanuit New Mexico overgebracht naar de Mexicaanse staat Chihuahua. De twee paren, de Manada del Arroyo en de Manada del Gavilán zijn losgelaten in twee verschillende natuurgebieden. Naar verwachting zullen zij zich goed redden in hun nieuwe omgeving, daar deze ooit hun oorspronkelijke habitat is geweest.
.

.
Sinds 2011 zijn er 19 keer wolven uitgezet in Mexico. Inmiddels zijn er 14 nestjes met 1 of 2 wolfjes per keer bijgekomen. De huidige populatie is daarmee op 45 stuks gekomen. In de VS zijn de populaties in de afgelopen vijf jaar al verdubbeld. In de staat Arizona zijn er nu 72 grijze wolven in het wild en in de staat New Mexico 114. Mexico hoopt met vergelijkbare resultaten te komen.

Bronnen:

Van hokken naar holen: recordaantal Mexicaanse wolvenpups naar het wild

©AnimalsToday.nl Jennie Cools