Ongelofelijk maar helaas waar: er worden vooralsnog geen sancties genomen tegen landen die de afspraken niet nakomen, die gemaakt zijn om de handel in ivoor tegen te gaan. Dat trieste nieuws maakte het Wereld Natuur Fonds gisteren bekend. Een voorstel daartoe tijdens Cites, de driejaarlijkse internationale bijeenkomst over bedreigde dier- en plantensoorten, werd weggestemd.

Illegale ivoorhandel
Illegale ivoorhandel ©Interpol

”Blijkbaar zien de lidstaten de urgentie van het probleem – de slachting van 30.000 olifanten per jaar voor hun ivoor – niet ,” aldus WNF.

In Afrika krijgen negen landen, waaronder Mozambique, Nigeria, Egypte en Gabon, iets meer dan een jaar de kans om de illegale ivoorhandel onder controle te krijgen en “verbetering” te laten zien. Kenia, Tanzania en Uganda worden echter gezien als de ergste overtreders van de afspraken omtrent ivoor. Indien er geen verbetering optreedt, zouden er alsnog sancties plaats vinden.

Donderdag gaat het tijdens de conferentie weer over de illegale ivoorhandel. Dan gaat het vooral over de rol van de afnemers van ivoor, zoals Thailand en China.

Bron: Metro ©PiepVandaag.nl