De Dierenbescherming in Rotterdam kijkt op dit moment extra kritisch naar mensen die een konijn willen adopteren bij de Knaagdierenopvang in Ridderkerk. Directeur Rinus Hitzers probeert zelfs zo min mogelijk te konijnen te plaatsen in de maand december. Reden hiervoor is dat er mensen zijn die een konijn niet als huisdier kopen, maar als onderdeel van het kerstdiner.

Konijn

‘Het gebeurt niet dagelijks, maar het komt voor. Mensen worden steeds creatiever. Daarom houden we extra controles en leveren alleen aan particulieren. We proberen te voorkomen dat ze in de pan verdwijnen’,’ zegt Hitzers. Doorvragen en controles aan huis moeten misstanden voorkomen. Bij twijfel geldt een wachttijd. ‘Dan maken we het onaantrekkelijk: Kom hem in januari maar ophalen,’ aldus Rinus Hitzers.

Bij de konijnenopvang Flappus in Zwolle herkennen ze niets in het verhaal van Hitzers. Een konijn kost 55 euro dus voor de prijs kunnen mensen het al laten. Daarnaast moet een ‘baasje’ ook foto’s laten zien van zijn of haar woning en moet iemand die al konijnen heeft, deze meenemen om te kijken of het klikt met het nieuwe konijntje. ‘Een opvang kan genoeg maatregelen treffen om leugenaars buiten de deur te houden’, aldus Carl Withaar.

Michelle Polman van Konijnenopvang Amsterdam laat weten ook geen aanwijzingen te hebben dat er in de decembermaand konijnen voor menselijke consumptie worden opgehaald. Ze benadrukt daarbij menselijke consumptie, omdat zij en haar vrijwilligers het hele jaar door oplettend zijn voor mensen die konijnen kopen om ze uiteindelijk aan hun “huisslang” te voeren. Volgens Polman is dat een veel groter probleem.

Bron: AD ©PiepVandaag.nl