In juni 2010 werd orka Morgan alleen aangetroffen in de Waddenzee. Het verzwakte, hongerige dier werd opgevangen in Dolfinarium Harderwijk om op te knappen. In plaats van de familie van de jonge zwaardwalvis te traceren en haar uit te zetten besloot het dolfinarium dat haar overlevingskansen te gering waren en sloot een overeenkomst met Loro Parque op Tenerife. Deskundigen en dierenliefhebbers reageerden woedend over de gang van zaken en formeerden zich in de Orka Coalitie. Zij spanden een rechtszaak aan: helaas oordeelde de Raad van State in 2014 dat de overplaatsing van Morgan naar Tenerife rechtmatig was. De Free Morgan Foundation heeft onlangs een witboek uitgegeven om hiermee de autoriteiten te verzoeken een nieuw onderzoek te starten naar het verhandelen van Morgan.

Free Morgan Foundation
Morgan in 2010 | Foto: Annemieke Podt/Wikipedia CC BY 3.0

Geen leven in vrijheid, maar gevangenschap
Twee weken nadat Morgan voor rehabilitatie werd overgebracht naar Harderwijk, werd ze al tentoongesteld aan het publiek. 18 maanden lang leefde ze in een veel te kleine tank, waarna ze werd overgevlogen naar het amusementspark op het Canarische eiland, dat al diverse orka’s van SeaWorld te leen heeft. Door deze geraffineerde vorm van wildvangst kreeg de dolfinariumindustrie een jong orkavrouwtje ter beschikking voor zowel shows als het fokprogramma.

Toestemming voor deze handelwijze was in november 2011 gegeven door voormalig staatssecretaris Henk Bleker. De Orka Coalitie, een verbond van zeven Nederlandse dierenrechtenorganisaties, was het oneens met deze beslissing en pleitte voor het uitzetten van Morgan voor de kust van Noorwegen. De Raad van State besloot in 2014 echter dat ze wel mocht worden overgebracht naar Tenerife, omdat in dit geval ‘niet kan worden gezegd dat een voldoende realistisch, bevredigend alternatief bestaat’. De terugkeer in zee via het Morgan Release Plan is geen ‘andere bevredigende oplossing’, zo oordeelde de Raad van State.

De situatie in Loro Parque en de gezondheidstoestand van Morgan zijn zorgwekkend, zo constateerden deskundigen als dr. Naomi Rose en dr. Ingrid Visser. De orka’s worden in een veel te klein bassin gehouden. Morgan vertoont stereotiep en zelfdestructief gedrag (zo bonkt ze regelmatig haar hoofd tegen de watertank) en haar tanden zijn tot het tandvlees afgesleten, veroorzaakt door het bijten aan de betonnen rand van het bassin. Daarnaast gedragen de andere orka’s zich agressief tegenover haar. Honderden bijtwonden en littekens zijn vastgelegd op camera door Ingrid Visser. Morgan werd aan Loro Parque in Tenerife verhandeld om haar zogenaamd een beter leven te kunnen geven dan in het wild. Dit is duidelijk niet het geval.

Met de uitgave van het witboek wil de Free Morgan Foundation een nieuw onderzoek laten uitvoeren naar het verhandelen van de orka en de onjuiste beslissing van Henk Bleker. Daarnaast is het een prioriteit om te voorkomen dat Morgan drachtig wordt. Het witboek is onder andere aangeboden aan Staatssecretaris Martijn van Dam, Sharon Dijksma, Marcel van Nijnatten van CITES, RVO Nederland, de Spaanse autoriteiten, verschillende parlementsleden in Brussel, Marine Fisheries International en het hoofdkantoor van CITES in Geneve.

Bron: Free Morgan Foundation ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.