De Afrikaanse Unie verbiedt de handel in ezelhuid in 54 Afrikaanse landen. Gelatine van ezelhuid zou een geneeskrachtige werking hebben, en dat leidt tot illegale handel en wrede, ongereguleerde slachtmethoden. Met een totaalverbod hoopt de Unie de handel binnen Afrika en met China tegen te gaan.

handel in ezelhuid
Afrikaanse Unie verbiedt de handel in ezelhuid | Foto: publiek domein

Op een top in Ethiopië vorige week hebben de landen van de Afrikaanse Unie ingestemd met een algeheel verbod op het slachten en verhandelen van ezelhuiden. In Afrika leeft ongeveer twee derde van de wereldwijde populatie van 53 miljoen ezels, maar de laatste jaren staat dit aantal onder druk. Naar schatting worden jaarlijks zeker 6 miljoen ezels geslacht voor hun huid. De controversiële handel was in sommige Afrikaanse landen al verboden, maar regels werden omzeild door ezels te stelen en ze in een land waar het wel legaal was, te verkopen. Sommige landen zagen de handel namelijk als een economische kans en openden ezelslachthuizen. Maar de gebruikte slachtmethoden zijn ongereguleerd, wreed en onhygiënisch. Veel ezels sterven ook op weg naar de slachthuizen door slechte zorg.

Ezelhuiden gebruikt voor medicijn Ejiao

De vraag naar ezelhuiden komt uit China voor een oud geneesmiddel genaamd Ejiao. De ezelhuiden worden gekookt tot gelatine en verwerkt tot poeder, pillen of vloeistof. Het geneesmiddel zou huid-veroudering tegengaan en andere gezondheidsvoordelen hebben. De effectiviteit van het middel is overigens nooit bewezen. Ejiao is de afgelopen tien jaar veranderd van een nicheproduct in een populair luxeproduct dankzij productplaatsing in een populaire Chinese televisieserie. Vroeger maakte Chinese bedrijven het middel van ezels in China, maar daar kelderde de populatie van 11 miljoen in 1990 naar minder dan twee miljoen in 2021. Toen richtten de bedrijven zich op het buitenland. Dr Solomon Onyango van Donkey Sanctuary Kenia zag dat in sommige landen de handel als een kans werd gezien, maar dat het al snel uit de hand liep. In Kenia werden bijvoorbeeld tussen 2016 en 2019 de helft van alle ezels gedood als gevolg van deze handel.

handel in ezelhuid
Twee derde van alle ezels ter wereld leeft in Afrika |} Foto: publiek domein

Veel arme plattelandsgemeenschappen zijn afhankelijk van ezels voor vervoer en om water, voedsel en goederen te dragen. Ezels worden door velen gezien als deel van het gezin. De handel in ezelhuiden heeft ook hen zwaar geraakt. De dieren worden namelijk vaak gestolen om ze te slachten voor hun huiden. Soms worden de dieren in de nacht meegenomen, soms worden bewoners wakker en zijn hun ezels geslacht en gevild achtergelaten.  Raphael Kinoti, regionale directeur van ezelorganisatie The Brooke in Oost-Afrika

“De handel in ezelhuid brengt de cultuur, biodiversiteit en identiteit van het continent in gevaar. Ik hoop van harte dat alle landen waar het nu verboden is, het verbod ook daadwerkelijk gehandhaafd zal worden.”

Bronnen:

Grote illegale handel in ezelhuiden op sociale media

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma