De Russische inval in Oekraïne duurt nu twee jaar. De oorlog heeft niet alleen de levens van mensen dramatisch veranderd, ook dieren zijn er massaal het slachtoffer van geworden. Veel van hen raken gewond of zijn ernstig verwaarloosd. Zij die meer geluk hebben komen terecht bij opvangcentra, die vol liefde en aandacht voor de oorlogsdieren zorgen. Myav-Gav (Miauw-Woef) in Dnipro krijgt regelmatig ernstig gewonde dieren binnen die ternauwernood gered zijn. Zoals de katers Phil en Peach, die dankzij de liefdevolle zorg van Tanya en haar buurvrouw op de been zijn gebleven.

Adopteer een dier in Oekraïne Gewonde dieren zijn veilig bij Myav-Gav
Karen Soeters bij dierenopvang Myav-Gav in Dnipro, Oekraïne (dec ’23) | Foto: ©House of Animals

Huiselijke sfeer

Vijf en een half jaar geleden is opvang Myav-Gav opgericht in de stad Dnipro. De opvang is vernoemd naar het geluid van de geredde honden en katten. Er verblijven momenteel 120 dieren in het opvangcentrum. Het aantal dieren is sinds het uitbreken van de oorlog verdubbeld. Bovendien zorgt het voor 65 zwerfdieren. Tanya, manager van Myav-Gav, vindt het belangrijk dat de opvang een comfortabele en huiselijke sfeer heeft, vooral voor de dieren die waarschijnlijk nooit meer geadopteerd zullen worden, zoals oude en agressieve dieren:

“Alle dieren moeten goede levensomstandigheden hebben.”

Een van de dieren waarvoor Tanya en de andere vrijwilligers hun best doen is kater Phil, die op afstand te adopteren is. Hij kwam in 2023 ondervoed en met een gebroken kaak en uitgeslagen oog binnen bij Myav-Gav. Door alles wat hij heeft meegemaakt is hij angstig en vertrouwt hij mensen met moeite.
.

Gewonde dieren

Het is niet makkelijk om in deze barre tijden dieren van noodhulp te voorzien. Tanya vertelt dat er door de oorlog voortdurend problemen zijn met de elektriciteit. Vaak zit de opvang zonder. Ook financieel is het zwaar, omdat het opvangcentrum soms schulden heeft bij de dierenkliniek. Veel dieren komen zwaargewond binnen omdat ze van het front of uit gebombardeerde gebieden komen, zoals bijvoorbeeld kater Peach. Hij werd onder het puin van een gebombardeerd huis vandaan gehaald, nadat militairen hem hoorden jammeren. Toen de raket insloeg, kwam een stukje ervan in zijn hoofd terecht. Met spoed is hij daarna geopereerd. Hoewel hij nog erg bang is voor harde geluiden en explosies, gaat het nu een stuk beter met de speelse en knuffelige Peach.
.

Niet achterlaten

Wat Tanya ondanks alle ellende van de oorlog toch op de been houdt, is haar liefde voor de dieren:

“Ik kan ze niet achterlaten, ze kunnen niet zonder mij en ik niet zonder hen. Zo leven we.”

Helaas overlijden er soms ook dieren, bijvoorbeeld door ouderdom of omdat hun verwondingen te ernstig waren. Tanya heeft voor hen een begraafplaats gemaakt op het terrein van Myav-Gav. Ze bezoekt de graven vaak en houdt ze schoon:

“Ik herinner me elk dier, ze blijven voor altijd in mijn hart.”

Gewonde dieren herstellen bij Myav-Gav
Kater Phil herstelde wonderbaarlijk | Foto: ©House of Animals

Zwerfdieren

Naast de dieren bij de opvang zelf, voedt Tanya ook nog eens 65 zwerfdieren in de buurt:

“Voor de oorlog waren er weinig zwerfdieren op straat, nu zijn er duizenden.”

Dat komt omdat veel huisdieren op straat terecht zijn gekomen sinds hun baasjes zijn overleden of gevlucht. Tanya noemt de oorlog een hel voor de dieren, omdat ze door heel veel redenen kunnen sterven. Niet alleen door bombardementen, ook aanrijdingen en een gebrek aan voedsel vormen grote gevaren:

“Het is moeilijk om ze allemaal te voeden. Er is niet genoeg voedsel voor iedereen. Vaccinaties tegen ziekten, vlooien- en tekenbehandelingen zijn hard nodig, maar daarvoor hebben we de financiële middelen niet altijd, helaas.”

Met steun uit Nederland kunnen ze voedsel, medicijnen en vaccins aanschaffen en behandelingen betalen voor de gewonde dieren in het asiel en op straat. Ook kunnen ze schuilhokken voor de zwerfdieren maken.

Gewonde dieren herstellen bij Myav-Gav
Peach heeft zijn leven te danken aan Myav-Gav | Foto: ©House of Animals

House of Animals steunt Myav-Gav

Dankzij de Nederlandse en Belgische donateurs van House of Animals krijgen de dieren van Myav-Gav noodhulp. Tanya en de dieren zijn tot nu toe geholpen met brokken, een generator met brandstof, medicijnen en het bouwen van een kattenhuisje met een warme vloer.
.

Adopteer een dier in Oekraïne

Het is nu mogelijk om via House of Animals een dier in Oekraïne te adopteren. Het dier blijft in Oekraïne, waar het goed verzorgd wordt. Door adoptieouder van een oorlogsdier te worden draag je er direct aan bij dat het dier verzekerd is van zorg. Myav-Gav heeft twee dieren ter adoptie gesteld: kater Phil die ondervoed en werd binnengebracht met een gebroken kaak en uitgeslagen oog en Peach, die onder het puin van een gebombardeerd huis vandaan werd gehaald door militairen.
.

Actie ‘Adopteer een dier in Oekraïne’ van start

©AnimalsToday.nl | House of Animals