Tijdens de CITES conferentie in Panama is besloten om meer maatregelen te nemen om veel bedreigde diersoorten beter te beschermen. De leden hebben zich gebogen over ongeveer 52 voorstellen met thema’s zoals het verhogen of verlagen van de bescherming van verschillende diersoorten van de Afrikaanse olifant tot glaskikkers. De vergadering vond plaats van 14 tot en met 25 november, en werd door meer dan 160 landen bijgewoond.

Bedreigde diersoorten
Foto: Pexels.com

De toezeggingen laten zien dat er veel wordt gedaan om de illegale handel in bedreigde diersoorten te stoppen. De delegaties hebben bijvoorbeeld een voorstel verworpen om de ivoorhandel te heropenen. Er komen ook extra maatregelen ter bescherming van veel soorten haaien, zangvogels en tal van schildpadden, hagedissen en kikkers.

Volgens Susan Liebermann, vice president van internationaal beleid bij Wildlife Conservation International, is dit goed nieuws voor wilde dieren. Het CITES verdrag is namelijk een van de pijlers van het internationale natuurbehoud. Het verdrag moet ervoor zorgen dat landen zich verenigen om de wereldwijde verdwijning van biodiversiteit tegen te gaan. Volgens Lieberman tonen de aangenomen voorstellen aan dat er nog steeds sprake is van escalerende illegale handel in bedreigde diersoorten.

Overwinning voor de haaien

Een van de grootste successen van de conferentie is de uitbreiding van de bescherming van meer dan 90 haaiensoorten, waaronder de requiemhaaien, hamerhaaien en gitaarroggen. Veel van deze opgenomen soorten hadden nooit eerder een beschermingsstatus op de CITES lijst. Het opnemen op de lijst betekent dat de commerciële handel in de soorten vanaf nu strenger zal worden gereguleerd. De haaienpopulaties nemen wereldwijd af en jaarlijks sterven ongeveer 100 miljoen haaien door de visserij.

“Toch zullen de nieuwe maatregelen niet meteen de illegale handel aan banden leggen.”

Het stropen van haaien is vooral populair door de vraag naar haaienvinnensoep. Dat is een delicatesse in China en elders in Azië. Met name de vinnen van hamerhaaien, requiemhaaien en gitaarvissen komen voor in de wereldwijde handel in haaienvinnen. “Toch zullen de nieuwe maatregelen niet meteen de illegale handel aan banden leggen”, aldus Luke Warwick, directeur van het haaien en roggenprogramma van Wildlife Conservation Society. Volgens hem moet dit besluit worden opgevat als een sterk signaal over de rol van CITES. “Hieruit blijkt dat iedereen haaien erkent als een essentieel onderdeel van het CITES-werk”.

Bescherming andere bedreigde soorten

De conferentie kondigde ook meer bescherming aan voor tientallen soorten schildpadden, hagedissen en kikkers, waaronder glaskikkers. Deze zijn door hun doorschijnende huid geliefd in de huisdierenhandel. Verschillende soorten zangvogels zijn ook opgenomen in bijlage II. Met opname in bijlage II kunnen de CITES partijen de handel alleen toestaan als dit niet schadelijk is voor het voortbestaan van de soort in het wild. Niet alle soorten die verhoogde bescherming kregen zijn in gevaar. Sommige soorten zijn op de lijst opgenomen omdat ze op bedreigde diersoorten lijken. Hierdoor kunnen douaniers zendingen beter inspecteren en worden ze minder verward omdat ze niet elk dier specifiek hoeven te identificeren.

Wie moeten ervoor betalen?

Een veel gehoorde vraag tijdens de CITES top was hoe landen moeten betalen voor de conservatie van de diersoorten. Die roep klonk vooral vanuit Afrikaanse hoek, aangezien hier grote diersoorten leven zoals olifanten en neushoorns die kwetsbaar zijn voor stroperij. Toch hebben vreemd genoeg veel van deze grote zoogdieren geen extra bescherming gekregen tijdens de bijeenkomst. Tanya Senerib, internationale jurist bij het Center for Biological Diversity noemt deze keuze erg vreemd. “In het midden van een hartverscheurende uitstervingscrisis hebben we wereldwijde overeenstemming nodig om te vechten voor alle soorten, zelfs als het omstreden is.”

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Daan de Boer