De Britse dierenbeschermingsorganisatie RSPCA is woedend over een nieuw incident met exportvee. Een schip met twee vrachtwagens vol schapen op het open dek kwam vorige week in een aanwakkerende storm terecht en maakte rechtsomkeert.

Vee Ramsgate
Gewonde ram tijdens vervoer vanaf Ramsgate naar vasteland | Foto: yourthanet

Storm op zee
De MV Joline, het schip dat meestal wordt ingezet voor transport van vee, was op weg vanuit de Zuid-Engelse haven Ramsgate naar Frankrijk, ondanks de slechte weersomstandigheden. Plotseling wakkerde de storm verder aan en besloot de kapitein terug te keren. Terug in de haven werden de schapen onder toezicht van de diergeneeskundige dienst AHVLA van boord gehaald. De RSPCA is zeer ontstemd dat het schip is uitgevaren tijdens het slechte weer en noemt dit een marteling voor de dieren.

Verbod export levend vee
De RSPCA voert samen met Compassion in World Farming (CIWF) al een tijd actie tegen de export van Brits vee. Ze eisen de beëindiging van het transport van levende dieren van Groot-Brittannië naar het continent en willen dat de Britse wetgeving dusdanig wordt aangepast dat export van levende dieren voorgoed verboden wordt. Voor de handel in vlees is het vervoer van levende dieren nergens voor nodig, menen zij. Volgens de organisaties moeten de dieren zo dicht mogelijk bij de boerderij worden geslacht en alleen als vlees worden geëxporteerd.

Erbarmelijke omstandigheden
Sinds mei 2011 zijn 60.000 levende dieren vervoerd via de haven van Ramsgate om in Europa vetgemest en geslacht te worden. De lange reis is een lijdensweg vol stress voor de dieren. Uit controles blijkt dat de dieren onder andere voedsel en water tekortkomen, extreme temperaturen moeten verduren en op elkaar gepropt worden vervoerd. Veel kalfjes en schapen worden geëxporteerd naar landen waar ze onder omstandigheden worden vetgemest en geslacht die illegaal zijn in het Verenigd Koninkrijk en in strijd zijn met de welzijnsregels van de EU. Na een ernstig incident in Ramsgate in september van dit jaar, waarbij 45 schapen om het leven kwamen, werd het vervoer tijdelijk stilgelegd.

Bron: Boerderij ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde