Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is diep geschokt door de dood van Mbera Bagabo, een parkranger in het oudste Nationaal Park van Afrika, Virunga. De medewerker is omgekomen tijdens gevechten met rebellen ten noorden van Goma, een stad in de Democratische Republiek Congo.

Berggorilla - virunga
Jonge berggorillia | Foto: Wikimedia Commons

Twee andere medewerkers raakten gewond tijdens de gevechten.

Het Virunga National Park is een UNESCO Werelderfgoed en staat bekend om zijn berggorilla’s. Dian Fossey, die gisteren 82 zou zijn geworden, bestudeerde er eerst vanuit Congo en later vanuit Rwanda 18 jaar lang groepen berggorilla’s en deed er alles aan de dieren te beschermen. Een strijd die zij heeft moeten bekopen met haar leven in 1985. Al is de moord tot op heden in mysterie gehuld.

Dian Fossey - virunga
Dian Fossey | Foto: National Geographic

In het Nationaal Park hebben rangers de taak het gebied en diens dieren te beschermen, vaak met gevaar voor eigen leven.

Milities probeerden nu een gebied te heroveren dat in de buurt ligt van het Nationaal Park. De rangers probeerden dit te voorkomen met als gevolg de dood van één van hen. De streek is belangrijk voor de rebellen, omdat zij hier illegaal houtskool produceren.

De oorlog in de Democratische Republiek Congo is al 18 jaar aan de gang. Sindsdien zijn hier al meer dan 140 rangers vermoord. Het gebied wordt niet alleen bedreigd door interne conflicten en stroperij, maar ook door buitenlandse oliemaatschappijen, die in het Virunga National Park naar olie willen boren.

Bron: WNF.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.