Volgens satellietbeelden van Nasa is de ijskap aan de oppervlakte van Groenland in slechts een paar dagen drastisch geslonken.

IJskap Groenland
Links de ijskap op 8 juli jongstleden, rechts een weergave van 4 dagen later, waarop goed te zien is dat het ijs aan de oppervlakte is weggesmolten ©Reuters

Wetenschappers zeggen dat de afsmelting plaats had verspreid over een groot gebied en niet eerder in de afgelopen dertig jaar sinds er wordt gemeten met een dusdanige snelheid. De afsmelting van de ijskap sprong in 4 dagen van 40% naar 97%. Dat de ijskap smelt gedurende de zomermaanden is normaal, maar met deze snelheid is erg uitzonderlijk.

Ook is er sprake van afsmelting op plekken waar dat niet eerder aan de orde was. Nasa wetenschapper  Waleed Abdalati zegt:

Wanneer we ijs zien wegsmelten op plekken waar dat niet eerder gebeurde, of al tijden niet gebeurd is, ga je je wel afvragen wat er aan de hand is. Het is een belangrijk signaal, waar we met het achterhalen van de betekenis ervan de komende jaren nog wel zoet zullen zijn.”

Of de oorzaak van de afsmelting gezocht moet worden bij klimaatverandering of dat het een op zichzelf staande gebeurtenis is, kan nog niet worden gezegd.

Dit nieuws komt slechts dagen na een ander Groenlands bericht. Eerder brak een ijsberg zo groot als tweemaal Manhattan al van een gletsjer af. Tom Wagner zegt over het nieuws over de smeltende ijskap en de afgebroken ijsberg:

“Deze gebeurtenis, in combinatie met andere natuurlijke, maar niet gebruikelijke situaties, zoals de losbrekende ijsberg van de Pietermann Gletjser vorige week, zijn onderdeel van een zeer complex verhaal.”

Bron ©PiepVandaag.nl