In het kader van 24 april: Wereld Proefdierendag protesteert dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters vandaag in verschillende landen in Europa om aandacht te vragen voor Wereld Proefdierendag. Tijdens de demonstratie overkomt een groep witte proefdieren op straat hetzelfde als hun miljoenen lotgenoten in laboratoria wereldwijd: ze verliezen hun leven. 

Elk jaar op 24 april wordt er wereldwijd stilgestaan bij het lot van miljoenen proefdieren. Dit jaar doet Vier Voeters dat in de vorm van spectaculaire protesten in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Roemenië en Zwitserland.  Vrijwilligers van de dierenwelzijnsorganisatie verkleed als witte ratten, konijnen en muizen voegen zich levend bij de demonstratie, maar vallen al snel op de grond waar ze bewegingsloos blijven liggen. Activisten ontdekken de dode proefdieren en omlijnen de lichamen met krijt, waarna ze van de plaats delict worden verwijderd. Een zakenman blijft achter met een bord met de tekst ‘Dierproeven kosten levens’ – een symbool voor de financiële belangen van veel bedrijven in de dierproevenindustrie.

Vier Voeters demonstratie 1 - Wereld Proefdierendag

De demonstranten vertegenwoordigen de naar schatting 115 miljoen proefdieren die elk jaar lijden en sterven, onopgemerkt door het publiek, voor onnodige experimenten.

Vier Voeters demonstratie 2 - Wereld Proefdierendag

Ondanks claims van de wetenschappelijke industrie dat dieren alleen voor experimenten gebruikt worden wanneer noodzakelijk, blijft het aantal dierproeven stijgen. Jaarlijks worden miljoenen euro’s besteed aan proefdieronderzoek, terwijl er erg weinig financiering is voor alternatieve methoden. Nieuwe op dieren geteste medicijnen blijven falen bij toepassing op mensen in een alarmerend percentage van 90%. En dieren blijven lijden in schadelijke en dodelijke experimenten voor triviale producten zoals cosmetica en schoonmaakmiddelen.

Marie-Claire Macintosch, proefdierenspecialist bij Vier Voeters zegt:

 “De toekomst ligt in humane wetenschap in plaats van in wrede dierproeven. Steeds meer wetenschappers erkennen dat experimenten met dieren verouderd zijn en dat er nu meer adequate methoden zijn – zonder dierenleed en bovendien met betere resultaten. Het is tijd om deze barbaarse experimenten eens en voor altijd te stoppen”.

Bron: officieel persbericht Vier Voeters ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.