Een varken in het Britse Nottinghamshire is ontsnapt uit een veehouderij en in het bos bevallen van negen biggetjes. De dieren werden ontdekt door een wandelaar die met haar hond in het bos liep. De dieren zijn nu opgevangen en gaan nu – in plaats van te worden geslacht – een mooi leven tegemoet. 

varken ontsnapt
#GNvdD: Varken ontsnapt uit intensieve veehouderij en bevalt in bos | Foto: Pexels

Matilda

Anna Aston was zeer verbaasd toen ze het varken, dat nu Matilda heet, vond:

“Ik wist dat het geen wilde zwijnen waren, ze zagen eruit als gewone varkens. Ik dacht: dit klopt niet. Je ziet ze niet zomaar in het bos.”

Ze belde Brinsley Animal Rescue op in de hoop dat zij de dieren konden helpen. De organisatie heeft intensief contact gehad met de varkenshouder, World Farms Breeding Ltd. Ze konden de dieren namelijk niet zomaar meenemen, omdat ze dan aangeklaagd konden worden voor diefstal. Intussen voerden vrijwilligers Matilda, omdat ze door de ring in haar neus niet zelf op zoek kon naar eten.

Overhandiging

Een paar dagen na de ontdekking haalde het bedrijf de dieren weer op, waar ze alsnog geslacht zouden worden. Het was op dat moment onzeker of Brinsley Animal Rescue de dieren nog kon redden. Maar de organisatie zat niet stil: er werd een petitie opgezet die binnen een dag ruim vijfduizend keer is ondertekend. Gelukkig wilde het bedrijf de dieren overhandigen aan de dierenorganisatie, met de eis dat een demonstratie bij het bedrijf afgelast zou worden. De organisatie geeft aan erg dankbaar te zijn dat ze Matilda en haar biggen een beter leven kunnen geven. Aston is ook erg opgelucht:

“Ik vond het vreselijk om te bedenken dat de dieren terug zouden moeten daarnaartoe. We kunnen niet alle varkens redden maar ik heb wel het gevoel dat zij haar vrijheid heeft verdiend.”

Moederinstinct

Jon Beresford runt Brinsley Animal Rescue en hij denkt dat Matilda ontsnapt is om haar biggetjes te beschermen:

“Het is bijna alsof haar moederinstinct dacht: Ik moet hier weg voor mijn biggetjes, en dus ze brak uit. Varkens zijn ontzettend intelligente dieren en hebben een sterk moederlijk instinct.”

Meestal worden de biggen na drie weken weggehaald bij hun moeder en na een half jaar geslacht. Dit staat in schril contrast met de tien tot vijftien jaar die varkens kunnen worden.

Opvang

Nu kan Matilda samen met haar kleintjes genieten van een veilig leven. De dieren verbleven eerst in een opvang in Nottinghamshire, en zijn inmiddels gearriveerd in Surge Sanctuary. Surge Sanctuary bestaat nog maar een jaar, maar huist nu al meer dan honderd geredde dieren uit de vee-industrie.

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Sophie Jongma