VIER VOETERSNog steeds lijden duizenden dieren voor nieuwe schoonmaakmiddelen

Vandaag, op Wereldproefdierendag, viert Stichting Vier Voeters het einde van het gebruik van proefdieren voor cosmetische doeleinden binnen Europa. Tegelijkertijd staat de internationale dierenbeschermingsorganisatie stil bij de duizenden dieren die nog steeds lijden voor de ontwikkeling van vergelijkbare producten: schoonmaakmiddelen. Vier Voeters wil een einde aan dierproeven voor de ontwikkeling van huishoudelijke producten en hun ingrediënten binnen Europa.

Cavia - Wereldproefdierendag
Foto: Samantha Warren Photography via Compfight cc

Sinds 11 maart 2013 mogen bedrijven hun buiten de EU op dieren geteste cosmetica niet meer importeren voor de verkoop binnen de EU. Dankzij deze nieuwe wetgeving lijden er naar schatting 27.000 dieren per jaar minder voor nieuwe lipsticktinten of een andere shampoogeur. Deze overwinning is een belangrijke mijlpaal voor Stichting Vier Voeters en vele andere dierenbeschermingsorganisaties die strijden tegen de ellende achter gesloten deuren van laboratoria.

Maar de strijd om een proefdiervrije wereld is nog lang niet gestreden. Duizenden dieren, waaronder ratten, muizen, cavia’s, konijnen, vissen en zelfs honden blijven lijden voor het testen van huishoudelijke producten zoals wasmiddel, luchtverfrissers en wc-reinigers.

Naar schatting zullen er het komende decennium alleen in de EU al 43.000 proefdieren gebruikt worden voor het testen van huishoudelijke producten. Wereldwijd zijn dat er ontelbare duizenden. Het werkelijke aantal proefdieren kan vele malen hoger zijn, doordat de ingrediënten die in huishoudelijke producten belanden oorspronkelijk voor andere doeleinden zijn getest. Proefdieren moeten een stof onder dwang doorslikken, inhaleren of het wordt op hun huid gesmeerd. Dit kan leiden tot pijn, irritaties, ontstekingen, tumoren, braken, koorts, epileptische aanvallen, coma’s, orgaan falen en de dood.

Barbara van Genne, campagneleider bij Stichting Vier Voeters, zegt:

“We zijn blij met het volledige verbod op dierproeven voor cosmetica in Europa. Hetzelfde zou moeten gelden voor huishoudelijke producten en hun ingrediënten. Het is niet nodig om dieren te laten lijden voor schoonmaakmiddelen. Er is al een grote verscheidenheid aan veilige producten en ingrediënten beschikbaar en daarnaast bestaan er veel alternatieve testmethoden zonder dierproeven.”

Bron: Vier Voeters ©PiepVandaag.nl