Op 57 locaties wereldwijd eisten demonstranten zaterdag 6 juni de sluiting van dolfinaria, omdat dolfijnen, orka’s en zeeleeuwen niet in gevangenschap thuishoren. Ook in Harderwijk werd ‘Empty the Tanks’ georganiseerd, waar bij het Dolfinarium over de dag verspreid ruim 100 deelnemers aanwezig waren.

Empty the Tanks
Empty the Tanks 2015 bij het Dolfinarium in Harderwijk | Foto via Facebook

Bezoekers van het Dolfinarium werden met flyers, spandoeken en spreekkoren op de hoogte gebracht over de omstandigheden waaronder de dieren gevangen gehouden worden om onnatuurlijke kunstjes te vertonen voor het publiek. Hoewel veel bezoekers niet openstaan voor deze boodschap zijn er ook mensen die zich wel laten informeren. Medeorganisator van Empty the Tanks 2015 in Harderwijk, Janet Mulder:

“Wij staan hier ook op zondagen en vorige week was er een Belgisch stel met het plan om het Dolfinarium te bezoeken. We spraken ze aan en legden uit dat de dolfijnen hier in een veel te klein en ondiep bassin leven, dat ze daardoor al hun natuurlijke gedrag verliezen wat weer leidt tot depressiviteit waartegen ze medicijnen toegediend krijgen. Ook worden ze gek van hun eigen sonar die reflecteert tegen de wanden, dus houden ze op om die te gebruiken. Na een half uur dralen maakten ze rechtsomkeert. Dat zijn de momenten waarvoor we het doen.”

Empty the Tanks
Gevangen in te kleine bassins | Foto: Bart van Riel/PiepVandaag.nl

Geen idee
Opvallend was dat de meeste bezoekers absoluut geen idee hadden over de achtergronden van het in gevangenschap houden van dolfijnen en orka’s. Uit publieksreacties tijdens het uitdelen van folders bleek dat sommige toeristen zich persoonlijk aangevallen voelden met uitspraken als ‘wij zijn hier voor een leuk dagje met de kinderen en hebben geen behoefte aan deze onzin’, of ‘ik hoef geen folder want daar heb ik geen baat bij’. Maar anderen reageerden positiever:

“Wij hadden echt geen idee. Het lijkt allemaal zo aardig, dolfijnen die leuke kunstjes doen, maar nu we ons erin verdiepen schrikken we toch wel. Het beeld wat je krijgt voorgeschoteld is heel anders dan de werkelijkheid. We wensen jullie veel succes met de actie vandaag.”

Empty the Tanks
Foto: Bart van Riel/PiepVandaag.nl
Empty the Tanks
Medeorganisator Janet Mulder (rechts van het midden) | Foto: Bart van Riel/PiepVandaag.nl

Feiten
Al tijden probeert het Dolfinarium Janet Mulder over te halen voor een bezoekje achter de schermen, om aan te tonen dat het allemaal zo erg niet is gesteld met het dierenleed. Maar Janet weigert dit categorisch:

“Als sinds ik klein ben trek ik mij het lot van dolfijnen aan. Ik hoef hier niet naar binnen om te weten wat er zich afspeelt. De feiten blijven hetzelfde, namelijk dat deze dieren niet in gevangenschap thuishoren om voor een publiek kunstjes te vertonen.”

Empty the Tanks
Ook het beruchte Seaworld moet de poorten sluiten | Foto: Bart van Riel/PiepVandaag.nl

Resultaten
Empty the Tanks is een wereldwijde beweging die strijdt voor de sluiting van alle dolfinaria en amusementsparken waar dieren als dolfijnen en orka’s gevangen zitten. Ondanks verwoede pogingen van deze instellingen om het publiek ervan te overtuigen dat er niets mis is met het dierenwelzijn worden er toch resultaten geboekt. Zo weigert een toenemend aantal luchtvaartmaatschappijen om walvisachtigen voor amusementsdoeleinden te transporteren, bijvoorbeeld dolfijnen die bij Taji in Japan gevangen worden, en er zijn al landen met een verbod op dolfinaria. Janet Mulder:

“Zelfs in Engeland, waar dolfinaria verboden zijn, wordt vandaag geprotesteerd, vooral natuurlijk bij de Japanse ambassade. Ook in India zijn ze niet meer toegestaan.”

Empty the Tanks
Foto: Bart van Riel/PiepVandaag.nl

De strijd gaat door
In Rimini, Italië, is onlangs het dolfinarium gesloten omdat het niet aan de eisen voor dierenwelzijn voldeed. Maar in heel Europa zijn nog altijd 33 van deze instellingen waar de dieren iedere dag het publiek moeten vermaken. Helaas geldt de Nederlandse wet die met ingang van dit najaar het optreden van wilde dieren in circussen verbiedt niet voor dolfijnen en orka´s, waarmee de strijd van mensen als Janet Mulder en vele duizenden sympathisanten wereldwijd onverminderd doorgaat.

Empty the Tanks
Foto: Bart van Riel/PiepVandaag.nl

©PiepVandaag.nl Bart van Riel