La Romería del Rocío (de pelgrimstocht naar de Andalusische gemeente El Rocío) trekt jaarlijks vele toeristen van over de hele wereld. Iedere Pinksteren maken pelgrims ter ere van de heilige maagd Rocío te voet en te paard een 60 kilometer lange tocht vanuit Sevilla en andere steden naar El Rocío. Daar wordt vervolgens een groot feest gehouden met veel traditionele gerechten en dans, de vrouwen lopen in mooie flamencojurken rond, de mannen in Andalusische kledij. Wat de toeristen echter niet weten, is dat achter dit mooi ogend feest veel paardenleed schuilt.

paardenleed
© Partido Animalista PACMA

Onderzoek
De Spaanse dierenpartij PACMA heeft de behandeling van de gebruikte paarden onderzocht. De uitkomsten van het onderzoek zijn schokkend. Tijdens de bedevaart worden er jaarlijks meer dan 2.000 paarden, ezels en runderen ingezet. Tussen 2007 en 2014 zijn meer dan 100 paarden die de 60 kilometer tussen Sevilla en El Rocío moesten afleggen gestorven. De onderzoekers hebben beelden vastgelegd van mishandelde en dode paarden tijdens de Romería. Mishandeling van paarden wordt beschouwd als een ernstige overtreding die bestraft wordt met een boete van tussen de 501 en 2.000 euro.

Dierenarts Alfonso Senovilla legt de situatie rond de paarden uit:

“Paarden zijn krachtige dieren, maar ze vereisen veel zorg. Ze kunnen lijden aan dodelijke kolieken door het verrichten van zware inspanning. Het gebrek aan water en de hoge temperaturen zorgen voor een angstige dood. Lange trektochten zonder rustmomenten putten deze dieren uit tot het overlijden.”

Wetgeving
De Spaanse dierenpartij eist de Junta de Andalucía (het bestuur van Andalusië) om onderzoek te doen naar de dood van deze paarden en dat er voldaan wordt aan de Dierenbeschermingswet van Andalusië voor dit soort evenementen. Het bestuur van Andalusië is verantwoordelijk voor de opvolging van de regelgeving.

Naast de bredere Dierenbeschermingswet verbiedt een lokale verordening van Almonte, de gemeente waar de bedevaart plaatsvindt, het inzetten van werkdieren wanneer ze jonger zijn dan zes maanden, of in gevallen van ziekte, ondervoeding, uitputting of het uitvoeren van werkzaamheden die de capaciteit van het dier overtreffen.

paardenleed
Uitgehongerd paard | © Partido Animalista PACMA

Een plan van aanpak?
Volgens het bestuur van Andalusië zijn er 8 paarden gestorven tijdens de Romería van 2015, maar andere bronnen geven aan dat dit aantal hoger ligt. Het bestuur heeft een plan van aanpak om het aantal overlijdende paarden te verminderen, en volgens eigen zeggen heeft dit plan succes: het aantal dode paarden tijdens de Romería zou ieder jaar lager worden.

José Fiscal, afgevaardigde van het bestuur van Andalusië, stelt dat er “ieder jaar boetes worden uitgedeeld. In veel gevallen sterven de paarden door oorzaken die niet gerelateerd zijn aan mishandeling, maar in de situatie waarin dit wel gebeurt worden de verantwoordelijken gestraft zoals de regelgeving dit eist.”

Een breder probleem
PACMA heeft foto’s gepubliceerd van de staat waarin paarden zich bevinden tijdens de Romería. Helaas is dit een beeld dat ook te zien is in steden als Sevilla en Málaga, waar paarden die toeristenkoetsjes voorttrekken regelmatig verwond zijn en op hun poten staan te trillen van uitputting. Hier kun je de foto’s van PACMA zien. Let op: er zitten schokkende beelden tussen.

Bronnen: PACMA, El Diario ©PiepVandaag.nl Estefanía Pampín Zuidmeer


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.