Gisteren heeft een brand het universum van Norma Miedema in de as gelegd. De opvang voor afgedankte dieren in Ferwerd, Friesland, huisvestte zo’n 240 dieren, waaronder katten, honden, paarden, schapen, cavia’s, vissen, geiten en een koe.

brand
Gehandicapte hond Maya is een van de slachtoffers | © Norma Miedema

Hoeveel dieren door de brand om het leven zijn gekomen is nog niet bekend. Volgens Norma gaat het in ieder geval om 18 dieren, waaronder de gehandicapte hond Maya, die de brand niet hebben overleefd.

Ook heeft een aantal dieren brandwonden opgelopen. Ter plaatse heeft een dierenarts deze dieren kunnen behandelen.

Omdat er zo weinig water in de buurt aanwezig is, had de brandweer moeite de brand te blussen. Uiteindelijk werd bluswater van elders gehaald.

Norma ontdekte de brand nadat de stroom was uitgevallen. Toen ze bij de meterkast aankwam stond het pand al in lichterlaaie.

“We zijn de beesten eruit gaan halen, achterelkaar door. Wat ik eruit kon krijgen, heb ik eruit gehaald. Wat ik er niet uit kon krijgen is dood.”

De opvang is compleet verwoest.

“Ik heb niets meer, maar als ik wat zou hebben zou ik alles geven om ze terug te krijgen. Alle spullen zijn verbrand omdat ik de dieren wilde redden,”

aldus een emotionele Norma op haar Facebookpagina.

De steunbetuigingen voor Norma via Facebook zijn enorm. Daarbij melden veel mensen via Facebook dat ze willen afreizen naar de opvang om te helpen. Norma zelf roept echter op vooral niet langs te komen.

“Please kom niet langs. Please laat ons hier zodat de gevluchte poezen thuis komen.”

Inmiddels is een grote inzamelingsactie gestart. Mensen die een financiële bijdrage willen leveren kunnen dat doen via:

Help Norma’ rekeningnummer IBAN NL 87 INGB 00050086 01.

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.