De Colombiaanse hoofdstad Bogotá stopt met stierenvechten. De burgemeester Gustavo Petro heeft het einde van deze barbaarse sport in zijn stad aangekondigd.

Stierenvechten
Foto: CAS International

Petro heeft beloofd dat de stierenvechtarena gebruikt zal worden voor culturele en educatieve activiteiten. Volgens de burgemeester zullen “literatuur en poëzie de wrede activiteiten van de stierenvechtarena La Santamaria vervangen”.

Dit is een groot succes voor de anti-stierenvechtenbeweging. Recentelijk stuurde CAS International de burgemeester van Bogotá een brief, ondertekend door een lange lijst van anti-stierenvechtenorganisaties, met het verzoek om het stierenvechten in Bogotá te verbieden. Daarnaast hebben de zusterorganisaties in Colombia intensief gelobbyd om Petro ervan te overtuigen dat het stierenvechten niet meer past in een moderne samenleving.

Volgens Petro is er momenteel geen dialoog meer met de stierenvechtindustrie. Toch heeft de burgemeester steeds de mogelijkheid open gehouden om de stierengevechten Spaanse stijl te vervangen door de ‘bloedloze’ Portugese stijl. De stierengevechten Portugese stijl worden regelmatig beschreven als bloedloos: dit klopt echter niet. De stier wordt niet gedood onder het oog van het publiek maar wél achter de schermen, uren of dagen na het stierengevecht. Bij de stierengevechten Spaanse stijl worden de stieren in de arena gedood.

Omdat de stierenvechtindustrie momenteel alleen stierengevechten in Bogotá wenst waarbij de stier gedood wordt in de arena heeft Petro besloten niet verder te onderhandelen en het stierenvechten te verbieden. CAS International blijft lobbyen om Petro te informeren  dat de ‘bloedeloze stierengevechten’ net zo wreed zijn als de Spaanse tegenhanger.

U kunt de burgemeester van Bogotá feliciteren met dit besluit via twitter: @petrogustavo

Bron ©PiepVandaag.nl