Zo rond deze tijd van het jaar lopen de rillingen me altijd over de rug, als ik denk aan de vele slachtoffers die omwille van het Kerst‘feest’ gemaakt worden. Want elk jaar is het hetzelfde liedje: in december liggen de koelingen van de supermarkten ineens vol met andere soorten vlees dan in de rest van het jaar.

Kerstkonijn
Foto: timoni / Foter.com / CC BY-NC-SA

Van deze trend zijn de kalkoen en het konijn de grootste slachtoffers. De verkoop van hun vlees piekt in december, vaak een handje geholpen door de enorme hoeveelheid aanbiedingen vlak voor Kerst. Zo vindt in deze maand maar liefst de helft (50%) van alle verkoop van konijnenvlees plaats.

De meeste consumenten denken dat konijn een ‘luxe’ soort vlees is, en sommigen denken zelfs dat het geschoten wild betreft. Niets is minder waar. Alleen al in Nederland worden ongeveer 1 miljoen konijnen per jaar gefokt voor hun vlees. En nee, dat zijn geen Flappies die in een hokje in de achtertuin hun natje en droogje hebben gehad en geknuffeld zijn door lieve kindertjes.

Konijnen in de vee-industrie worden geboren en grootgebracht in een kleine kooi van draadgaas, zonder geschikte nestmaterialen. Door stress, frustratie en ontstekingen aan de darmen of luchtwegen gaat twintig procent van de konijntjes vroegtijdig dood. 1 op de 5 konijnen haalt dus de slachtleeftijd van 12 weken niet.

Vandaar dus dat ik altijd iets vegetarisch op tafel zet. Ik heb graag een Vrolijk Kerstfeest! Jij toch ook?

©PiepVandaag.nl Hanneke van Ormondt – campagnemedewerker en woordvoerster Wakker Dier