Tientallen dieren zijn eind vorige week met een capsule de ruimte ingestuurd in het kader van het Russisch ruimte-experiment, Bion-M1

Gerbils - Rusland ruimtereis
Gerbils (woestijnratjes) worden gebruikt voor de ruimtereis : Foto: Institute of Biomedical Problems of the Russian Academy of Sciences

De bedoeling van het experiment is te achterhalen wat de gevolgen zijn van ruimtereizen op levende wezens. Vijfenveertig muizen, acht gerbils, vijftien gekko’s en andere diersoorten zijn met een raket gelanceerd. De capsule waarin de dieren in kooien verblijven zal op een hoogte van 575 kilometer in een baan om de aarde gaan.

De reis duurt ongeveer een maand en de dieren zullen gevolgd worden via monitors. De betrokken wetenschappers van Roscosmos en een aantal betrokkenen van het Amerikaanse NASA, verzekeren dat de dieren levend zullen terugkeren van de reis. Daarna echter worden ze wel gedood om verder onderzoek te kunnen doen.

Het is de langste ruimtereis ooit ondernomen met dieren en zou wetenschappers kennis moeten opleveren wat astronauten nodig zouden hebben op een dergelijke reis.

Bron: NOS.nl ©PiepVandaag.nl