Sura is een baby orang-oetan uit Tumbang Koling, in het Indonesische Borneo. Ze is gewond geraakt toen het bos werd ontruimd voor het aanleggen van een nieuwe palmolieplantage. Bij de ontbossing zijn haar vingers afgehakt.

Orang-oetan baby
Orang-oetan | Foto: prajuvikas via Compfight cc

Sura werd ontdekt door een bewoner van het dorp Tumbang Koling. De inwoner regelde hulp voor het gewonde dier. Dierenartsen voerden een volledige check-up uit en ontdekten dat drie van Sura’s vingers waren afgesneden door een mes of machete.

Sura wordt nu verzorgt door specialisten van het opvangcentrum Nyaru Menteng. Ze heeft een full-time babysitter. De Britse liefdadigheidsinstelling Borneo Orangutan Survival Foundation helpt het centrum met het financieren van Sura’s zorg.

Voorlichting door milieuactivisten

Sura’s verhaal is de nieuwste tragedie in een reeks trieste voorvallen die voortvloeien uit ontbossing. Bedrijven ploegen door de natuur in Indonesië om oliepalmplantages te bouwen. Dit veroorzaakt een snelle daling van de orang-oetanpopulatie.

Milieuactivisten vrezen dat ze jaren werk voor de boeg hebben in het voorlichten van de bewoners van afgelegen dorpen. Ze leren deze mensen over de noodzaak om de dieren te beschermen, in plaats van ze gevangen te nemen of te doden.

Milieuactivisten leggen uit de dat het aantal orang-oetans dramatisch daalt. Ongeveer honderd jaar geleden dacht men dat er zo’n 315.000 orang-oetans in het wild waren, maar vandaag de dag zijn er minder dan 54.000 over in Borneo. Op het Indonesische eiland Sumatra zijn het er nog slechts 6000.

Redding voor orang-oetan Ael

Wanneer fabrikanten op zoek zijn naar plaatsen om olie te cultiveren voor het produceren van zeep en parfums, wordt de natuurlijke omgeving van de primaten omgeploegd door bulldozers. Nadat de dieren dakloos zijn geworden, worden velen van hen gevangen genomen door de lokale dorpelingen, en vervolgens misbruikt en gebruikt voor entertainment.

Vorige maand redde International Animal Rescue nog een orang-oetan uit Tempurkan. Het beestje had geen voedsel of water en werd gedwongen om te dansen en te vechten met mensen. Een dorpeling waarschuwde International Animal Rescue. De instantie vond Ael (wat heilige betekent), verdoofde haar en nam haar mee naar een opvangcentrum. Ze zal weer worden vrijgelaten in het wild zodra er een veilige plek voor haar is gevonden in het bos.

Ondertussen hebben de dorpsbewoners te horen gekregen dat het vangen en houden van een orang-oetan tegen de wet is in Indonesië.

Bron: DailyMail ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.