Oefeningen van de Amerikaanse marine gaan de komende vijf jaar zo’n 341 dolfijnen en walvisachtigen het leven kosten. Daarbij raken duizenden dieren ernstig gewond.

Marine oefening
Foto: SurfaceWarriors / Foter / CC BY-SA

Deze verontrustende cijfers komen uit een rapport van de Amerikaanse marine zelf waarin de impact van de oefeningen in Amerikaanse kustwateren wordt weergegeven. Het meest schadelijk zijn explosies onder water maar ook het gebruik van sonarapparatuur en aanvaringen met schepen waar dieren gewond door raken.

Aan de kust verwacht de marine dat er door de oefeningen zo’n 186 dolfijnen en walvissen zullen sterven en voor de kust van Californië en Hawaï nog eens 155. Alleen al aan de oostkust raken maar liefst 11.000 zeedieren ernstig gewond en zeker 1,89 miljoen dieren lichtgewond door bijvoorbeeld het tijdelijk verlies van hun gehoor. Bij de oefeningen voor de kust van Californie en Hawaï zouden nog eens 2000 dieren zwaargewond en 1,86 miljoen dieren lichtgewond raken. Ook het gedrag van de dieren kan veranderen zoals bijvoorbeeld hun migratiepatronen.

Vooral door het gebruik van sonar ligt de Amerikaanse marine al een tijdje onder vuur. Het Hooggerechtshof in Amerika maakte in 2008 een einde aan de beperking van het gebruik van sonar omdat de activiteiten van de marine belangrijker zouden zijn dan de gezondheid van het zeeleven. Het gebruik van sonar kan desoriëntatie en gehoorverlies veroorzaken bij walvissen zeehonden en dolfijnen. Daarbij toont recent onderzoek aan dat de zeezoogdieren vluchten en uiteindelijk massaal stranden.

Zo blijken spitssnuitdolfijnen zeer gevoelig te zijn voor sonar. Zij reageren al heftig op geluiden die ver onder het geluidsniveau liggen van het geluid geproduceerd bij militaire oefeningen. Deze dieren stranden dan ook het vaakst. Ook blauwe vinvissen slaan op de vlucht voor het geluid. De populatie van deze grootste dieren op aarde is de afgelopen jaren met 95% afgenomen.

Bron: De Morge©PiepVandaag.nl