Wanneer je denkt aan de illegale handel in beschermde diersoorten, is het verwerken van deze dieren in medicijnen wellicht niet het eerste wat je te binnen schiet. Toch blijkt dit een belangrijk onderdeel van de wereldwijde illegale handel in bedreigde diersoorten. Recent werd in Australië het DNA van een sneeuwpanter ontdekt in een traditioneel Chinees medicijn.

Chinees medicijn
Sneeuwpanter | Foto: Irbis1983/Wikipedia

Het DNA werd bij toeval ontdekt door een onderzoeksteam van studenten onder leiding van Professor Byard aan de universiteit van Adelaide. Het middel zou worden verkocht als kruidenmedicijn en helpen tegen artritis. Volgens professor Byard was het aantreffen van het DNA van de sneeuwpanter een grote schok. Meerdere malen werd hetzelfde onderzoek uitgevoerd om vast te stellen dat het daadwerkelijk om het DNA van dit prachtige met uitsterven bedreigde dier ging.

Dierlijke onderdelen zouden ziektes genezen
In het wild leven er nog minder dan 7.000 sneeuwpanters, waarvan slechts 2.500 zich zouden voortplanten. Maar niet alleen de sneeuwpanter zou helende krachten hebben, ook de onderdelen van vele andere dieren zijn gewild omdat ze bepaalde ziektes zouden genezen. Zo zijn er velen die geloven dat de schubben van de ernstig bedreigde pangolin zorgen voor een betere circulatie en het genezen van huidziektes. Ook zou de hoorn van een neushoorn een belangrijk geneesmiddel zijn voor ziektes als hersenbloedingen en AIDS, worden de gemalen botten van tijgers gebruikt om artritis of reuma te verhelpen en zou het schild van een schildpad kanker kunnen genezen. De werkzaamheid van deze dierlijke producten bij de behandeling van verscheidene ziektes is echter nooit vastgesteld.

De World Health Organisation stelt dat 80 procent van de mensen in ontwikkelingslanden vertrouwt op traditionele medicijnen. Een groot gedeelte van deze medicijnen bevat dierlijke onderdelen. Geschat wordt dat van alle traditionele medicijnen in China, 13% dierlijk materiaal bevat.

Is het verwerken van dierlijke onderdelen in medicijnen legaal?
Een nieuw voorstel voor de verouderde wet ter bescherming van wilde dieren in China zal het gebruik van wilde dieren en het fokken van deze dieren ten behoeve van traditionele Chinese medicijnen legaal maken. Dit nieuwe voorstel heeft uiteraard sterke kritiek gekregen van verschillende dierenwelzijnsorganisaties wereldwijd. Vele dieren worden in erbarmelijke omstandigheden gehouden en op gruwelijke wijze gemarteld om hun lichaamsdelen te gebruiken voor medicijnen. Zo worden er tussen de 5.000 en 6.000 tijgers gehouden op zogenaamde tijgerboerderijen. Deze tijgers worden gefokt voor hun huid en botten. Ook worden er rond de 10.000 beren gehouden op berengalboerderijen. Hier worden ze in kleine kooitjes gehouden en regelmatig ‘gemelkt’ voor hun gal.

De vondst van het DNA van de sneeuwpanter stelt een belangrijk onderwerp aan de kaak, omdat dit slecht een tipje van de sluier is. Professor Byard stelt:

“Wie weet wat er nog meer is. Er is een donkere kant aan de traditionele geneeskunde die mensen niet willen erkennen. Deze illegale en zeer schadelijke handel moet stoppen, maar helaas is het voor een aantal diersoorten waarschijnlijk al te laat.”

Bronnen: smhspringeradelaidetechtimeswashingtonpostnationalgeographicthejournal
©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen