Mooi nieuws uit het Zuiden van het land. De beken in Noord- en Midden-Limburg worden de komende jaren zo ingericht dat ze geschikt zijn voor otters. De hoop is dat de dieren zich weer als vanouds in Limburg vestigen.

Otter
Otter | Foto: Wikimedia Commons

In het begin van de jaren zestig verdween de otter uit de provincie door vervuiling van water, verkeer en niet te vergeten de jacht. Het dier kwam zelfs op de Nederlandse rode lijst (een lijst met bedreigde diersoorten) terecht en in 1988 werd de otter officieel uitgestorven verklaard in ons land. Vanaf dat moment werden er plannen ontwikkeld om de otter weer terug te krijgen.

De provincie heeft drie ton gereserveerd om de beken otter-vriendelijk te maken. Er worden loopplanken aangelegd en er komen omrasteringen langs de beken. Het idee is dat de dieren zich straks makkelijker en veilig door het gebied kunnen bewegen.

“Als alles over twee à drie jaar klaar is, gaan we otters in de provincie uitzetten”, aldus Gijs Kurstjens, de initiator van het otterproject.

In Friesland en Overijssel is er in 2002 gestart met de herintroductie van de otter. Dat gaat heel goed want het aantal dieren breidt gestaag uit. In 2010 waren er naar schatting zestig otters, verspreid over Friesland, Overijssel en Gelderland.

Bron: Limburgs Dagblad ©PiepVandaag.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.