Het gaat erg slecht met de dieren in Libanese dierentuinen. Er is namelijk geen geld om de dieren te voeren door de economische crisis die in het land heerst. Reddingswerkers proberen nu zoveel mogelijk dieren over te plaatsen naar dierentuinen en opvangcentra in het buitenland.

dierentuindieren Libanon
Dierentuindieren Libanon dupe van crisis | Foto: BASHIR_ZADJALI/flickr

Slechte omstandigheden

In de dierentuin in Hazmieh verblijven onder andere twee leeuwen, waarvan het mannetje de helft van het gewicht weegt dat hij zou moeten zijn. De kooien zijn klein, ze hebben geen platform om op te liggen en geen eten en drinken. Ze kunnen alleen maar op de grond liggen of rondjes lopen. De schokkende omstandigheden gelden niet alleen voor de dierentuin in Hazmieh, ook in de andere vier dierentuinen in het land zijn de omstandigheden slecht. Jason Mier van Animals Lebanon vertelde aan Reuters over de uitgehongerde leeuwen in een dierentuin in de stad Hazmieh:

“Op dit moment zijn het geen echte leeuwen, het zijn nu gewoon twee dieren die het leven hebben opgegeven en hier liggen.”

Buitenland

Animals Lebanon probeert nu andere accommodatie te vinden voor de dieren in opvangcentra en dierentuinen in het buitenland. Tot nu toe hebben ze zo’n vijftien leeuwen en tijgers herplaatst en in de afgelopen twee jaar ook zo’n 250 andere wilde dieren, katten en honden.

Crisis

Er zijn geen financiële middelen beschikbaar om de dieren te voeren, omdat het land te kampen heeft met een van de heftigste economische crises in decennia. De helft van de bevolking leeft onder de armoedegrens en de Libanese munt is enorm in waarde gedaald. Daarnaast worden er veel minder toegangskaartjes verkocht, waardoor die de kosten ook niet dekken.

Oorlogsgebieden

Animals Lebanon probeert te voorkomen wat er bij dierentuinen in oorlogsgebieden zoals Syrië en Jemen is gebeurd. Daar zijn veel dieren om het leven gekomen door bombardementen en verwaarlozing. Toch konden er toen ook dieren gered worden. Dierenorganisatie Viervoeters heeft vier jaar geleden verschillende dieren uit een grote dierentuin in Aleppo gered. De dieren, waarvan de meeste grote katachtigen, zijn overal ter wereld herplaatst. Ook in Friesland verbleven tijdelijk twee leeuwen uit Syrië, waar ze konden aansterken voordat ze overgeplaatst werden naar de Lionsrock Big Cat Sanctuary in Zuid-Afrika.

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Sophie Jongma