Begin oktober was hij er opeens: een prachtige mandarijneend zwom rond in de vijver van Central Park in New York. De kleurige vogel werd gefotografeerd en deed het meteen erg goed op de sociale media. De eend is een beroemdheid en dus leefde iedereen mee toen hij deze week plotseling verdween.

mandarijneend
Mandarijneend (Aix galericulata) | Foto: publiek domein

Mandarijneenden komen van oorsprong uit Azië en ook in ons land kun je ze hier en daar tegenkomen. Het is een exoot, maar niet invasief van aard. De vogel staat niet op de Europese lijst van zorgwekkende uitheemse soorten.

Toen deze uitbundig beveerde eend neerstreek in Central Park was dat meteen een erg opvallende verschijning. Hij werd voor het eerst gezien op 10 oktober, toen twee weken niet en daarna kwam hij terug:

Dankzij z’n fotogenieke uiterlijk was iedereen die niets met vogels had plotseling gefascineerd door een eend. De vogel verbleef schijnbaar naar tevredenheid in Central Park, tot hij begin deze week plotseling weer verdween. Nu gingen de alarmbellen af, want in een stad wonen ook hele rare vogels.

Terug
Donderdag zagen New Yorkers de eend weer terug in de vijver, waarmee een zucht van verlichting door Manhattan ging. En ver daarbuiten, want de eend van Central Park is na Donald Duck toch maar mooi de meest bekende eend van de VS geworden.

De kans is heel klein, miniem, dat de mandarijneend in New York helemaal is komen overvliegen uit Japan, maar ontsnapt is bij een particulier. In de staat New York is het particulier houden van eenden echter verboden. Het parkbeheer is niet van plan om de eend te vangen, tenzij die opeens ziek zou worden of er gevaar dreigt. Er is gezien dat de eend een kunststof ring of band om zijn poot heeft die iets zou kunnen vertellen over zijn herkomst, maar hij wordt gelukkig met rust gelaten.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.