Undercoverbeelden tonen onaanvaardbaar lijden

De poolvos is zeer geliefd, vooral onder bontdragers. De prachtige witte haren van het dier maken een mooie jas of bontkraag, zo vinden ook de ontwerpers van internationale topmerken. Een modeartikel gaat de toonbank over voor zo’n €200,-. Koopje! Maar recente undercoverbeelden, genomen op bontboerderijen in Finland, tonen de ware prijs achter deze modegril: het onaanvaardbaar lijden van dieren.

Poolvos - echte prijs
Poolvos | Foto: Wikimedia Commons

Met honderden dieren opeengepakt in ijzeren kooien, badend in hun eigen uitwerpselen. Zo leven de poolvossen en wasbeerhonden op deze bontboerderijen. Sommige dieren hebben ooginfecties, anderen lijden aan overgewicht, omdat ze niet kunnen bewegen. Als ze de juiste grootte hebben bereikt, worden ze (anaal) geëlektrocuteerd en gevild. Dure modemerken als Fendi, Marc Jacobs en Burberry nemen ze maar wat graag op in hun collectie. Gedrapeerd over de schouders van topmodellen als Cara Delevingne, Jourdan Dunn en Kate Moss maken ze hun debuut op de catwalk en eindigen ze in de garderobes van ’s werelds rijkste mensen.

Bont geniet een mode come-back. Daily Mirror heeft afgelopen november in samenwerking met VIER VOETERS geheime foto- en filmopnamen gemaakt bij drie verschillende bontboerderijen gemaakt, die hun producten leveren aan Saga Furs.

Op de beelden is te zien hoe honderden dieren in kleine kooien worden gehouden, vol met uitwerpselen, bont en overblijfselen van voedsel. Een teamlid, die anoniem wil blijven, verklaart:

“De stank is een mix van pure uitwerpselen, urine en de dieren zelf. Het huilen en blaffen creëert een gevoel van een horrorplek waaruit je nooit zult ontsnappen.

Als je in de ogen van de dieren kijkt krijg je een gevoel van het leven dat ze leiden. Het is hartverscheurend.”

Thomas Pietsch van VIER VOETERS:

“De undercoverbeelden tonen bedrijven in Finland die Saga gecertificeerd zijn. Ze laten afschuwelijke omstandigheden zien. de dieren hebben geen ruimte om te bewegen. Ze hebben ooginfecties en sommigen hebben geen staart, wat een teken kan zijn van kannibalisme.”

Vossen worden geboren in een kooi, leven daar zeven maanden en worden dan gedood. Iets anders zullen ze in hun korte leventje niet kennen.

Op de website van Saga Furs is te lezen dat ze onder ‘strenge kwaliteitsstandaarden’ opereren en dat ‘dierenwelzijn vooral belangrijk’ is. Maar, zo verklaart Pietsch:

“Een vos rent in de vrije natuur zo’n 12 kilometer per dag, wat aantoont hoe deze dieren lijden.

De dieren krijgen gepureerd eten. Basisbehoeften worden genegeerd, gezien het feit dat ze als carnivoren sterk de behoefte hebben in hun eten te bijten. Hier kunnen ze alleen likken. Geen enkel dier zou gehouden moeten worden voor zijn bont. Het is een modeproduct dat niemand nodig heeft en dat makkelijk is te vervangen.”

Volgens een onderzoek van blog Fashionista.com toonde 70% van alle ontwerpers bont in hun najaarsshows. Saga heeft bevestigd dat een Fendi jas, die Cara in Milaan droeg, gemaakt is van hun bont. De waarde van de wereldwijde bontmarkt in 2011-2012 was zo’n 11 miljard euro, een stijging van 44% in tien jaar.

Een woordvoerder van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) verklaart:

“Het doden van dieren voor bont is nu nog walgelijker dan het toen al was, aangezien iedereen de beelden heeft gezien. Vergassen, knuppelen en elektrocuteren van dieren, om daarna hun vel van hun lijf te rukken, zal nooit in de mode zijn.”

Saga Furs verklaart aan Europese basisvereisten voor gezondheid en welzijn te voldoen, zoals genoeg bewegingsruimte, lichamelijke comfort en mogelijkheid tot poetsen, eten, drinken, markeren van territorium, klimmen en zwemmen. Ook ‘bescherming tegen blessures, besmettingen en ziektes’. Volgens Thomas Pietsch van VIER VOETERS zijn dit ‘basisvereisten waaraan niet wordt voldaan’.

Saga Furs zegt eerst zelf onderzoek te doen, alvorens een conclusie te trekken. The Mirror heeft Fendi, Alexander McQueen, Marc Jacobs en Gucci benaderd voor een reactie, maar zij hebben niet gereageerd.

Een woordvoerder van Burberry zei:

“Minder dan 1% van al onze producten bevat bont. Als luxueus merk zijn er gelegenheden waarbij we her gebruik van natuurlijke huiden [als bont] belangrijk achten voor het ontwerp en esthetiek van een product.

Wij selecteren natuurlijke huiden met zeer veel zorg bij leveranciers die hoge dierenwelzijnsstandaarden hebben en die voldoen aan ons ethische handelsbeleid.”

Volgens Pietsch bestaat ethisch verantwoord bont niet.

“Ik hoop dat mensen deze beelden zien en besluiten geen bont te kopen. ‘Goede’ bontboerderijen, zoals sommige merken beweren, bestaan niet. Als je bont koopt, is het altijd wreed.”

Bekijk hier de undercoverbeelden en foto’s van VIER VOETERS en The Mirror. Let op: schokkende beelden!

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor