Voor een beetje uranium kun je een reuzenpanda van China te leen krijgen, en ja dat lees je goed! Op dit moment ‘leent’ het land 50 panda’s uit aan andere landen in ruil voor allerhande handels- en investeringsdeals. De bedreigde zwart-witte beren worden ingezet om handelsbetrekkingen te onderhouden.  

panda's
Pandawelp

Kathleen Buckingham van de Universiteit van Oxford onderzocht dit bijzondere fenomeen en verklaart in haar publicatie:

“Pandaleningen worden uitgegeven aan landen die China waardevolle grondstoffen en technologie leveren en symboliseren China’s bereidheid tot het bouwen van ‘guanxi’. Dit staat voor een sterke handelsrelatie die gekarakteriseerd wordt door vertrouwen, reciprociteit, loyaliteit en duurzaamheid.”

Schotland Begin 2011 bijvoorbeeld, sloten China en Schotland een miljarden handelsdeal voor onder andere zalm, brandstof en duurzame energietechnologieën. In ruil daarvoor kreeg de dierentuin van Edinburgh een pandapaartje te leen. Uranium blijkt China ook wel de nodige panda’s waard. Zowel Canada als Frankrijk hebben exportdeals voor uranium met China gesloten en kregen er de dieren voor te leen. Australië, dat de grootste uraniumreserves ter wereld bezit, kreeg een pandapaar in 2009, nadat in 2006 een deal gesloten was om China de grondstof te leveren. Singapore en Thailand kregen pandaleningen naar aanleiding van gesloten vrije handelsverdragen en Maleisië krijgt haar eerste pandapaar binnenkort, aangezien daar net een overeenkomst ondertekend is. Jaren 80 China startte met de pandaleningen in de jaren 80, naar aanleiding van economische hervormingen die het land doormaakte.

“Ineens had China dollars nodig, dus gingen ze panda’s uitlenen”, aldus Dave Towne, directeur van de Giant Panda Conservation Foundation.

Een maand een pandapaar uitlenen, levert zo $100.000,- op. Dier- en natuurbeschermers en andere toezichthoudende autoriteiten zetten de hakken in het zand, dus gooide China het uitlenen van panda’s toen maar meer op ‘in het kader van wetenschappelijk onderzoek’. Ondertussen leggen de pandaleningen China bepaald geen windeieren aangezien dierentuinen geen nee zeggen tegen panda’s in hun kooien, ongeacht hoe ze er komen. En ondanks de lucratieve deals, kosten de leningen de dierentuinen toch al gauw ruim een miljoen dollar per jaar. Kassa voor China. Het zal dan ook niet snel veranderen. Spijtig, want het blijft onnodig gesol met nota bene bedreigde dieren, die een beter lot verdienen dan ingezet worden als ordinair handelswaar.

Bron ©PiepVandaag.nl