De in 2016 gearresteerde neushoornstroper Alsony Alberto Valoyi is in Zuid-Afrika veroordeeld tot een celstraf van 23 jaar. De 50-jarige Mozambikaan was in het bezit van onder andere zes hoorns afkomstig van neushoorns. Vijf jaar na de aanklacht is de man eindelijk bestraft.

neushoornstroper
23 jaar celstraf voor neushoornstroper in Zuid-Afrika | Foto: Pixabay

Optelsom aan misdaden

Naast het in het bezit hebben van illegaal gestroopte neushoornhoorns – waar Valoyi 15 jaar celstraf voor heeft gekregen – zijn er nog zes andere aanklachten waar hij voor veroordeeld is. Monica Nyuswa, woordvoerder van de Nationale Aanklager (NPA) van Mpumalanga, vertelt:

“Valoyi pleitte schuldig aan de overtredingen waarvoor hij terecht stond en werd uiteindelijk veroordeeld voor het betreden van het Skukuza National Park zonder vergunning, overtreding van de immigratiewet, bezit van een vuurwapen met de bedoeling een misdrijf te plegen, bezit van een vuurwapen zonder vergunning, bezit van een gevaarlijk wapen en het bezit van 6 neushoornhoorns.”

In totaal werd de stroper veroordeeld voor 27 jaar gevangenisstraf. Doordat sommige overtredingen overlappen in aanklacht is er een strafvermindering van vier jaar verrekend en komt de totale straf op 23 jaar.

Gevecht voor gerechtigheid

Valoyi is niet de enige stroper waartegen de afgelopen maanden een rechtszaak is begonnen. Naast hem zijn er nog minimaal drie andere onderzoeken bezig om verschillende stropers terecht te stellen voor de misdaden die zij hebben gepleegd. Siyabonga Freedom Ndlovu was op hetzelfde moment als Valoyi aanwezig in het Kruger National Park en was daarnaast ook in het bezit van illegale wapens en neushoornhoorns. Hij zal in september dit jaar voor de rechter worden geleid en zal, los van Valoyi, worden veroordeeld voor de brute misdadigheid die hij de dieren heeft aangedaan. Naast deze twee baldadige neushoornstropers is er nog een delict voorgevallen. Zeventien kogels werden losgelaten op de leider van een criminele stropersorganisatie. Deze man, bekend als Mr. Big, moest zijn rechtszaak nog ondergaan, maar is inmiddels overleden. Er is nu een klopjacht naar de daders van deze moord.

https://twitter.com/WiggleTunesSA/status/1405876024655716357

Directeur van het Kruger National Park Gareth Coleman:

“We zijn dankbaar dat we collega’s hebben die opgewassen zijn tegen de taak om onze flora en fauna te beschermen, en we blijven de maatschappij aanspreken om de inspanningen van de rangers te ondersteunen om deze criminelen te verslaan. We bedanken de toeristen die hebben geholpen bij een van de arrestaties en moedigen iedereen aan om waakzaam te zijn en verdachte activiteiten te melden.”

Zinloos geweld

Het blijvende geweld tegen neushoorns is de reden waarom deze krachtige dieren worden bedreigd. Stropers vermoorden ze voor hetgeen dat ze zo bijzonder maakt, hun hoorns. Ook al kunnen de dieren doorleven zonder hoorn en groeit deze gewoon weer aan, worden de meeste uiteindelijk gedood. Vooral in Zuid-Afrika loopt het aantal gedode neushoorns op en zien de mensen de misdaadcijfers al jaren oplopen. De meeste stropers verkopen de hoorns – bestaande uit keratine en hoornstof – om door te verkopen of er medicijnen van te maken. Dit zou goed zijn voor koorts, duizeligheid en het zou een bloedneus helpen afremmen. In Vietnam neemt het rijkste gedeelte van de bevolking het ingrediënt in tegen kanker, terwijl de werking nooit is bewezen door onderzoek. Door onwetendheid, armoede en milieuverandering voelen sommige mensen zich genoodzaakt om de dierenhandel op te zoeken. Als er meer aandacht zou komen om mensenproblemen op te lossen en de dieren beter te beschermen zouden de neushoorns hun unieke hoorns behouden en zou het Kruger National Park hun leefgebied blijven.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Maury Senden