Vuile handen
Teken de Petitie hier!

Deze week gaat de commerciële Canadese zeehondenjacht weer van start. Vorig jaar gaf de Canadese overheid toestemming aan de jagers om 468.200 zadelrobben, klapmutsen en grijze zeehonden te doden. Nooit eerder lag het quotum zo hoog. Echter, aan het einde van het commerciële jachtseizoen waren er echter ‘slechts’ 37,917 zeehonden gedood.

De afzetmarkt voor het zeehondenbont wordt steeds kleiner. Er waren al importverboden in de Verenigde Staten, Mexico en de Europese Unie. Sinds kort kunnen ook Wit-Rusland, Kazachstan en Rusland aan dit lijstje worden toegevoegd. Een grote overwinning, want tot op heden ging zo’n 90% van het zeehondenbont naar Rusland. Daarnaast  heeft het Nationale Volkcongres van China in 2011 twee voorstellen aangenomen om de import van zeehondenbont te verbieden.

Door de krimpende afzetmarkt en het slechte ijs van de afgelopen jaren is de zeehondenjacht niet rendabel en wordt er belastinggeld van de Canadezen gebruikt om de jacht in stand te houden. Uit onderzoek van de Environics Research Group is gebleken dat 68% van de Canadezen tegen deze vorm van steun is. Een overgrote meerderheid van 84% van de Canadezen is van mening dat deze subsidie gebruikt zou moeten worden voor omscholing van de zeehondenjagers. Door te stoppen met de jacht kan de Canadese overheid 7 miljoen dollar (5,3 miljoen euro) per jaar besparen.

Canada, just quit it!
©Bont voor Dieren

Deze week staat internationaal in het teken van de Canadese zeehondenjacht . Wil je ook iets doen tegen de zeehondenjacht? Teken dan hieronder de petitie en verstuur tevens een email naar de Canadese ambassadeur om hem te laten weten dat deze jacht nu écht moet stoppen.

Op 21 maart organiseert Bont voor Dieren een inzamelingsactie om de Canadese bevolking een begin van de miljoenen dollars belastinggeld terug te geven die haar regering jaarlijks tevergeefs in de zeehondenjacht stopt. Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert:

“Wij zullen met de slogan “Canada, just quit it” de Canadese ambassadeur vragen aan zijn regering te melden dat door te stoppen met de jacht jaarlijks minstens 7 miljoen dollar (5,3 miljoen euro) kan worden bespaard. Deze bedragen staan in schril contract met de opbrengst van de zeehondenjacht: die was in 2009 bijvoorbeeld minder dan 1,5 miljoen dollar. Behalve China wil niemand nog zeehondenproducten hebben, hoeveel signalen wil je nog hebben dat de massale zeehondenslachting wreed en volstrekt onnodig is? Vandaar dat we besloten hebben een collecte te houden voor de ambassade in Den Haag: Canada, just quit it!”

Bont voor Dieren steunen in de strijd tegen de zeehondenjacht? Dat kan door het boek Vuile Handen aan te schaffen, de opbrengsten van het boek komen te goede aan Bont voor Dieren. Het initiatief van dit boek ligt bij Annemarie Postma. Zij riep in het Algemeen Dagblad haar collega-columnisten op om ook een column te schrijven tegen deze bloederige jacht.  Er kwamen veel enthousiaste reacties, niet alleen van columnisten. De top van Nederlandse cartoonisten, romanschrijvers, cabaretiers en televisiepersoonlijkheden leverden ook een bijdrage. Annemarie bundelde deze columns in ‘Vuile Handen’. Het boek is te verkrijgen via de webwinkel van Bont voor Dieren.

Canada, just quit it!
©Bont voor Dieren

Petitie

[emailpetition id=”5″]

 

Ambassador Lambert is ook op Twitter te vinden: CanAmbNL.

De link naar deze actie mailen naar vrienden!?

[signaturelist id=”5″]