Van de week kwam er goed nieuws uit het Bwindi Impenetrable National Park, de berggorilla’s doen het er goed. Eerder deze maand verschenen er nog meer positieve geluiden uit hetzelfde gebied, wat de bijnaam ‘Impenetrable Forest’ heeft, ofwel ondoordringbaar bos.

Camera trap Afrikaanse olifant
Afrikaanse olifant | Foto via Wired

Dankzij zogenaamde camera traps hebben wetenschappers een mooi beeld gekregen van dit dichte en vooral levendige woud.

Het gebied herbergt de helft van de totale wereldpopulatie berggorilla’s. Maar er leven ook chimpansee’s, Afrikaanse olifanten, honingdassen, Afrikaanse goudkatten en nog veel meer bijzondere soorten. Het Bwindi Impenetrable National Park kent één van de meest biodiverse en tevens één van de oudste ecologieën op aarde. Toen gedurende de laatste ijstijd het sub-Saharische gedeelte van Afrika afkoelde, werd Bwindi een toevluchtsoord voor vele dieren en dat is het nog steeds.

“Het is geen grapje dat het woord ‘ondoordringbaar’ is opgenomen in de officiële benaming van het nationaal park”, zegt Badru Mugerwa, één van de onderzoekers.

Niet alleen is het er grillig en bergachtig, er groeien heel veel planten en bomen en die begroeiing is onvoorstelbaar dicht. Mugerwa: “Dit gebied verkennen en proberen vast te leggen welke dieren er leven, is bijna onmogelijk.”

De camera traps die reageren op beweging zijn dan ook een uitkomst voor de wetenschappers die het gebied en diens bewoners monitoren en… Het resultaat mag er zijn!

Camera trap berggorilla
Berggorilla | Foto via Wired
Camera trap gorillavrouwtje met kind
Gorillavrouwtje met kind | Foto via Wired
Camera trap Afrikaanse goudkat
Afrikaanse goudkat | Foto via Wired
Camera trap honingdas
Honingdas | Foto via Wired

Zie de site van Wired voor meer foto’s ©PiepVandaag.nl