Momenteel is de prachtige foto-expositie ‘Wild Encounters’ van de wereldberoemde fotograaf David Yarrow te zien in Kunsthuizen in Leiden. Het zijn stuk voor stuk prachtige foto’s van dieren die in het wild leven, allemaal in zwart/wit. Achter iedere foto schuilt een fascinerend verhaal over het dier en de wijze waarop de foto gemaakt is. Tevens wordt er ook informatie gegeven over de gevaren die deze dieren bedreigen zoals de illegale hobbyjacht en mens-dierconflicten. Dit maakt deze expositie juist zo bijzonder: betoverende schoonheid in combinatie met vlijmscherpe bewustwording. Behoud van wilde diersoorten is één van de grote drijfveren van deze expositie.

David Yarrow
Weekendtip: ‘Wild Encounters’ foto-expositie van David Yarrow | Foto: David Yarrow

Neushoorns
Olifanten in Afrikaanse savannes, ijsberen in de snijdende kou van het Noordpoolgebied, bizons in een winters Yellowstone. David Yarrow bezocht zeven continenten voor het maken van de indrukwekkende foto’s van ‘Wild Encounters’. Het verhaal over de neushoorns is één van de meest aangrijpende: een prachtige zwarte neushoorn is gefotografeerd vanuit de grond, wat het dier een majestueuze uitstraling geeft. Maar het is tegelijkertijd de foto van één van de 90 nog overgebleven zwarte neushoorns in Tanzania. In dit land is de populatie zwarte neushoorns sinds de jaren 70 van de vorige eeuw gedaald van 3.000 naar 90 individuen. Dit Afrikaans land heeft gefaald in het beschermen van de zwarte neushoorn tegen stroperij, en, al doet Tanzania pogingen hiertegen, het zou al té laat kunnen zijn. Deze foto kreeg de naam ‘The Departed’ om de zwarte neushoorns te eren die in Tanzania verdwenen zijn door stroperij.

David Yarrow
Bizon in Yellowstone | Foto: David Yarrow

David Yarrow
David Yarrow, 51, werd geboren in Schotland en is woonachtig in Londen. Hij staat bekend om zijn minutieuze voorbereiding, onuitputtelijke doorzettingsvermogen en behoedzame geduld in het veld. De foto’s van David Yarrow zijn onderscheidend door hun gevoel van atmosfeer, verbondenheid en aanwezigheid; een bijna tastbare beleving zoals zelden vertoond. Voor Yarrow zijn passie, tijd, inzet en geduld de hoekstenen van zijn streven naar beelden die het overige aanbod overstijgen.

David Yarrow begon zijn carrière als fotograaf van internationale sportevenementen. Op 20 jarige leeftijd wordt hij uitgeroepen tot Young Scottisch Photographer of the Year, hetzelfde jaar waarin zijn iconische foto van Maradona met de World Cup beker boven zijn hoofd verheven de voorpagina’s van alle grote internationale kranten sierde. Tegenwoordig behoort Yarrow tot de absolute top van ’s werelds wildlife fotografen en richt de Schotse fotograaf zijn lens vooral op de meest ver gelegen uithoeken van de wereld om haar betoverende doch bedreigde schoonheid vast te leggen.

De foto-expositie is te zien tot 22 oktober in Kunsthuizen in Leiden. Toegang is gratis.

©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer