Tijdens zijn vakantie in het ‘Glacier Bay National Park’ in Alaska, zag Dr. Volker Deecke van de Universiteit van Cumbria hoe een beer in de rui een steen gebruikte om geïrriteerde huid weg te krabben of voedsel uit zijn vacht te verwijderen. Dr. Deecke maakte een foto van de beer en publiceerde zijn waarneming in het tijdschrift Animal Cognition. Het is de eerste geregistreerde handeling van deze soort die gereedschap gebruikt. Het betekent dat beren misschien geavanceerder zijn dan we aanvankelijk dachten.

Beer gebruikt gereedschap
©BBC Nature

Gewoonlijk wrijven beren de rui weg tegen bomen of rotsblokken, of door te krabben met hun klauwen. Nog nooit eerder is waargenomen dat beren hier ook gereedschap voor gebruiken. Het is nog niet bekend hoe vaak ze dit gedrag vertonen, maar het bewijst wel hoe weinig we eigenlijk weten over de cognitieve capaciteit van beren.

Bruine beren leven nogal solitair. Men heeft altijd gedacht dat solitaire soorten niet over deze vaardigheden beschikken, vertelt Dr. Deecke. Vanuit een cognitief perspectief is het iets heel geraffineerds en het vereist bepaalde hersenprocessen waarvan we niet wisten dat beren die hadden.

Beren hebben wel relatief grote hersenen in vergelijking met hun lichaamsgrootte, vervolgt Dr. Deecke. Ze hebben zelfs de grootste hersenen van alle carnivoren, waaronder de meer sociale carnivoren, zoals leeuwen. Er zijn veel ideeën over hoe socialiteit invloed heeft op omvang van de hersenen en cognitieve vaardigheden.

Er is al veel onderzoek gedaan naar primaten om de complexiteit van hun cognitieve vermogens te begrijpen. Maar dit soort onderzoek is nog niet eerder gedaan met beren. De beer is door deze bevinding ​​het vijfde niet-primaat zoogdier waarvan bekend is dat ze gereedschap gebruikt. Zeeotters verpletteren de schelpen van zee-egels en kokkels tegen rotsen. Aziatische olifanten slaan met boomtakken naar vliegen. Tuimelaars gebruiken sponzen tijdens het foerageren. En bultruggen maken bellen om vissen mee te vangen.

Hoewel het slechts een enkele waarneming is, is de ontdekking een spannend vooruitzicht voor onderzoekers en kunnen ze de basis vormen voor verder onderzoek, zegt Dr Deecke. Hij is er zeker van dat we nog voor verrassingen komen te staan wanneer men meer aandacht krijgt voor beren en hoe zij hun hersenen gebruiken in het wild.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp