De brandweer heeft de beschikking over een nieuw rekenmodel wat het verloop van natuurbranden beter kan voorspellen. Dankzij het model kan sneller besloten worden welk materiaal ingezet dient te worden of wanneer over moet worden gegaan op evacuatie. Dit komt ten goede aan een snellere bestrijding van een natuurbrand. Het model werd gepresenteerd tijdens een oefening gisteravond in het Gelderse Heerde.

Brandoefening Heerde
Brandoefening Heerde ©Omroep Gelderland

Het nieuwe model combineert gegevens van het weer en de aard van het landschap. Waar er bovendien eerst alleen een model was ter bestrijding van natuurbranden zijn er nu aparte modellen voor verschillende soorten natuurbranden, ofwel specifieke berekeningen voor veen-, bos-, heide- en duingebieden.

De natuurbranden bij Schoorl en Bergen in de provincie Noord-Holland waren aanleiding voor het ontwikkelen van dit nieuwe model.

Begin april zegde de Apeldoorns brandweer ook toe zes brandweerlieden op te leiden tot grondverkenner. Deze grondverkenners zouden hun collega’s informatie kunnen doorspelen  over de windrichting, richting waarin de brand kruipt, aanwezige vegetatie en paden. De aanleiding voor dit was  het aantal ((vijf) grotere heidebranden in het begin van dit jaar. Recent werd hierdoor nog 100 hectare verwoest bij Radio Kootwijk. Vooral voor reptielen als slangen en hagedissen betekenen dit soort branden een gewisse dood.

Uit eerder onderzoek is volgens het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid gebleken dat de kans op een onbeheersbare natuurbrand met dodelijke slachtoffers groter is dan gedacht werd. Uit een simulatie met het nieuwe model blijkt een brand zich twee keer zo snel te verspreiden als wat bleek uit het vorige model.

Beelden van de oefening

Bron ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils