Bekend was het al: witte haaien kunnen enorme afstanden afleggen. Lydia, een in Florida gezenderde witte haai, is nu de eerste roofvis die de Mid-Atlantische Rug is overgestoken.

Witte haai
Witte haai

Wetenschappers in Florida hebben het dier vorig jaar uitgerust met een volgsysteem. Volgens het laatste signaal zwemt het dier nu zo’n 1255 km voor de kust van Cornwall, Engeland. Chris Fisher, expeditieleider en oprichter van het project, vermoedt dat de haai zwanger is en op weg is naar de Middellandse Zee, om daar haar jongen groot te brengen.

De missie van het project, meer te weten komen over de routes die haaien afleggen, is geslaagd. De 907 kilo wegende en 4,5 meter lange haai heeft al ruim 31.221 kilometer afgelegd. Vooral de laatste drie dagen heeft Lydia een enorme afstand afgelegd, zo’n 500 kilometer.

Zondagochtend passeerde het dier de Midden-Atlantische Rug, het onderwatergebergte tussen Noord-Amerika en Europa. Fischer heeft geen idee waar de menshaai naartoe gaat. Hij vermoedt naar de Turkse wateren, maar het kan net zo goed zijn dat de haai op haar schreden terugkeert en weer richting Florida zwemt. Wat de haai heeft gepresteerd is niet uniek. In 2003 zwom de witte haai Nicole van Zuid-Afrika naar Australië en weer terug, een tocht van 20.000 kilometer.

Voor wie de tocht van de witte haai wil volgen kan terecht op de website van Ocearch.

Bron: De Morgen ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven