Sinds 1957 wordt dit evenement jaarlijks gehouden: boomfeestdag. Maandag vond de 58e editie plaats. Zo’n 115.000 kinderen zorgden ervoor dat 200.000 bomen, in 240 gemeenten, de grond in gingen. “Dat is tachtig procent van alle gemeenten. Een record”, aldus Peter Derksen, directeur van de Stichting Nationale Boomfeestdag.

boomfeestdag 2014

Boomfeestdag is een reactie op de enorme ontbossing op aarde. Elk jaar weer vraagt de stichting aandacht voor het mondiale probleem van massaal kappen van bossen. Derksen:

“Kijk maar naar de tsunami’s en de overstromingen van de afgelopen jaren. Dat de gevolgen zo heftig zijn, komt allemaal door ontbossing. Wortels van bomen houden de aarde vast. Als zij omgekapt worden, kan dat niet meer. Met alle gevolgen van dien”.

Het thema was dit jaar ‘Kiezen voor Bomen!’, een knipoog naar de gemeenteraadsverkiezingen volgende week. De schijnwerpers stonden dit jaar op Park Lingezegen (Gelderland). In dit landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen werd bij Intratuin-Elst werd een Jeugd-Groen-Debat gehouden tussen 650 kinderen en politici van de Tweede Kamer (nagenoeg alle partijen waren vertegenwoordigd), Provinciale Staten en lokale politici.

ook deed in bijna iedere provincie een Gedeputeerde of een Commissaris van de Koning mee aan de Boomfeestdag. Samen met kinderen uit de Accentgemeente Boomfeestdag van die Provincie plantten zij bomen. Het is voor de eerste keer dat het Boomfeest-evenement zo massaal werd ondersteund met de aanwezigheid van Gedeputeerde Staten.

Bronnen: De Telegraaf, Boomfeestdag ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven