Onder druk van een grote campagne van PETA met ondersteuning van grote namen als Sir Roger Moore en Kate Winslet heeft het Britse bedrijf Creek Project Investments zich nu definitief teruggetrokken uit het project voor de realisatie van de grootste foie gras fabriek van de wereld.

Sir Roger Moore
Sir Roger Moore | Foto: Wikimedia Commons

Eerder in mei gaf het bedrijf al aan de investeringen voor het project op te schorten om hun voornemens nog eens te evalueren onder druk van de verschillende dierenbeschermingsorganisaties. Vorige week kwam het bericht dat zij zich dan nu toch definitief terugtrekken. De fabriek zou gebouwd moeten gaan worden in China en Creek Project Investments zou voor miljoenen ponden meebetalen aan de realisatie van wat dan de grootste foie gras faciliteit ter wereld zou worden.

Inmiddels is ook door China bevestigd dat de bouw niet doorgaat. De fabriek die in de Chinese provincie Jiangxi zou komen te staan, zou 8 miljoen eenden en 2 miljoen ganzen slachten voor de productie van 1.000 ton foie gras per jaar.

In het verlengde van deze actie heeft Sir Roger Moore inmiddels ook de oorlog verklaard aan Fortnum & Mason, een Britse winkelketen die nog steeds foie gras verkoopt en waar PETA een grootscheeps onderzoek naar deed en belastend filmmateriaal over verzamelde. In een petitie verklaarde hij:

“Al jaren probeert Fortnum & Mason – één van de weinige winkels die nog foie gras verkoopt – het publiek wijs te maken dat de foie gras die zij verkopen ethisch verantwoord is. Nu dankzij PETA, weten we dat alles wat dit bedrijf claimt niet klopt.”

Meer dan een dozijn landen hebben inmiddels de productie van foie gras verboden, waaronder Groot-Brittannië. Het invoeren van foie gras uit landen waar het nog wel mag worden geproduceerd, zoals China, waarna de producten alsnog in winkels als Fortnum & Mason belanden, komt helaas vaak voor. Ook (Westerse) investeringen in de foie gras industrie in die landen is geen zeldzaamheid.

Bron ©PiepVandaag.nl