Ook onhandige dieren kunnen wel eens wat hulp gebruiken. Dierenhulporganisatie Wildlife Aid in Engeland ontfermde zich onlangs over een kauw die vastzat in een boom en een torenvalk die een raam over het hoofd had gezien.

stuntelende vogels
Ook slimme vogels als kauwen vergissen zich wel eens | ©Yves Adams, Vilda natuurfotografen

Hoe sierlijk vogels ook zijn, soms komen ze in situaties terecht waarbij twee mensenhanden net wat handiger zijn dan vleugels. Simon Cowell, oprichter van Wildlife Aid Foundation, en medewerker Johnny togen op pad na een melding over een kauw die vast leek te zitten in een boom. Vanaf de grond was de vogel in nood goed te zien; het dier klapperde met zijn vleugels, maar kon niet weg. Nadat Johnny de ladder had beklommen, zag hij dat de kauw op de een of andere manier in twee v-vormige takken verstrikt was geraakt. Hij stopte de kauw in zijn jas en controleerde op de grond of het dier zich niet verwond had. De vleugels zagen er goed uit en de kauw reageerde pittig genoeg, waarop Johnny hem losliet en de vogel er snel vandoor ging.

Een paar dagen eerder bracht een bezorgde dierenliefhebber een torenvalk binnen, die tegen het raam was gevlogen. De roofvogel was verdoofd, maar na onderzoek van de dierenarts bleek er gelukkig niets ernstigs aan de hand te zijn. Na een overnachting in de kliniek kon de valk weer worden uitgezet in de omgeving waar hij gevonden was.

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde