Er is een nieuwe, bizarre trend gaande onder rijke Chinezen. De meest gefortuneerden in dit land willen plotseling een levend mini-aapje. Het diertje geldt als statussymbool en leuk hebbedingetje. Dat handel in de aapjes strafbaar is, lijkt hen niet te deren.

Mini-aapjes
Pygmy Marmoset | Foto: Malene Thyssen [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons
Ineens was er een nieuwe rage onder de allerrijksten in China: een dwergzijdeaapje hebben. Dit allerkleinste, inheemse apensoort (pygmy marmoset), leeft in het westelijk Amazonegebied in de regenwouden van Zuid-Amerika. De duim-kleine aapjes worden aangeschaft zoals deze mensen een ring of ander duur accessoire kopen. Er worden absurde prijzen betaald voor de diertjes, sommige aapjes worden verkocht voor 30.000 yuan (ongeveer € 4.000,-).

Het Jaar van de Aap

Het feit dat het dit jaar het Jaar van de Aap is (8/2/2015 – 27/1/2017), maakt het aapje een nog gewilder cadeau voor de Chinese elite. De diertjes worden ‘duim-aapjes’ genoemd omdat ze niet groter zijn dan een mensenduim. Mensen die anders een diamanten ring zouden kopen of geven, schaffen nu een ‘duim-aapje’ aan.

Dat de handel in deze diertjes illegaal is, zowel aankoop als verkoop is verboden, houdt hen niet tegen. Het diertje zou vanwege zijn afkomst ook in quarantaine moeten, maar ook daar houden deze mensen geen rekening mee. Het ‘duim-aapje’ is een hype onder de rich and famous in China.

Dwergzijdeaapje

Het dwergzijdeaapje of dwergoeistiti is een klauwapensoort van het geslacht Callithrix uit Zuid-Amerika. Het dwergzijdeaapje wordt ongeveer 16 cm groot en bereikt dan een gewicht van circa 100 gram.

Bron: Shanghaiist.com ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema