China is hard op weg om de grootste leverancier van foie-gras te worden. Het Britse bedrijf Creek Project Investments investeert miljoenen ponden in het bouwen van ‘s werelds grootste foie-grasfaciliteit, in China. Volgens het bedrijf hebben zij meer dan 200 hectare grond gereserveerd waarop men naar verwachting binnen vijf jaar 100 miljoen ganzen en eenden wil fokken. 

Foie Gras China
Foto: Vier Voeters

Er is een duidelijke toename in groei van foie-grasproductie in Azië, ondanks het enorme dierenleed wat met de productie ervan gepaard gaat. China wil zelfs de grootste producent van de vervette lever worden. Diverse fabrieken worden gebouwd, dankzij de sponsoring van het Britse bedrijf.

Een verziekt orgaan in een gemarteld dier, dat onder de franse naam ‘foie gras’ voor een hoge prijs wordt verkocht.  De productie van foie gras komt tot stand door onaanvaardbaar dierenleed. De dieren worden meerdere keren per dag onder dwang gevoederd. Bij elke gans of eend wordt een buis in de keel gestoken, waardoor met een pneumatisch hydraulisch systeem gekookte maïs wordt gepompt – een zeer wrede en pijnlijke methode. Hun lever vervet, wordt tien keer zo groot en bereikt een gewicht van maximaal één kilogram. De dieren kunnen zich net verzetten, doordat ze met een ijzeren klem aan de bodem van de kooi worden vastgezet.

Dwangvoeding voor foie-grasproductie wordt als ernstige dierenmishandeling beschouwd en is dan ook verboden in 14 Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk. Het verbod kan makkelijk worden omzeild door de productie in een land als China, die dit verbod niet kent, te voeren.

De internationale dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters heeft Creek Project Investments schriftelijk verzocht om hun betrokkenheid bij ’s werelds grootste foie-grasfabriek in China te beëindigen.

Bron ©PiepVandaag.nl Mirjam Roenhorst