Toen een dakloze man voor hulp aanklopte bij Bikers for Animals omdat hij bang was dat zijn hond het deze winter koud zou krijgen, konden ze uiteraard geen nee zeggen. Ze deden een oproep en al snel hadden ze een jasje geregeld voor de hond én warme dekens voor de man. Ondanks dat zij zich sinds 2010 inzetten tegen alle vormen van dierenleed, was dit een bijzondere actie voor de Bikers. Hoog tijd voor een kennismaking met deze helden.

Bikers for Animals
Doggy en Lady, een van de gerehabiliteerde honden, die nu geadopteerd is en geniet van een heerlijk leven | ©Bikers for Animals

Wie bij bikers alleen denkt aan zwaar getatoeëerde motorbendes die op hun choppers de boel onveilig maken, heeft het mis. De meeste motorrijders zijn gewone mensen, die voor hun ontspanning mooie motortochten maken met een groep gelijkgestemden. Zo zijn er motorclubs voor artsen, brandweermannen, Kawasakirijders en mensen met een bepaalde geloofsovertuiging.

Steeds meer van deze clubs zetten zich actief in voor goede doelen. Zo ook de Bikers for Animals, die al jaren onder het motto “No animal should live in pain” dierenleed bestrijden.

Hyves-pagina
Bikers for Animals (BFA) is in 2010 opgericht door het echtpaar Henk (roepnaam ‘Doggy’) en Amber, nadat Doggy een paar keer was meegegaan met Bikers Against Child Abuse (BACA); een groep bikers die zich inzet voor misbruikte en mishandelde kinderen. Doggy vond dit een prachtig initiatief, maar als grote dierenvriend wilde hij graag ook voor de dieren iets betekenen. Zijn wens werd nog eens extra aangewakkerd toen het echtpaar een fokteefje uit de Belgische broodfok adopteerde.

Ze maakten daarna onder de naam “Bikers for Animals” een Hyves-pagina aan en tot hun verbazing hadden ze binnen een paar dagen al ruim 1400 volgers. Het liep zo’n vaart, dat ze niet lang daarna naar de notaris stapten om zich officieel als stichting in te schrijven. Hoewel de BFA motorliefhebbers zijn, willen ze geen motorclub zijn. Ze richten zich speciaal op dieren in nood. Mensen kunnen dan ook geen lid worden van de club, maar wel donateur.

Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een organisatie met 4 opvanggezinnen, 2 vaste vrijwilligers die namens de stichting het woord doen en een grote groep vrijwilligers die helpen met donaties en het inzamelen van spullen. En ook zijn ze niet onopgemerkt gebleven bij andere instanties. Zo doen de NVWA, dierenpolitie en de Belgische FOD geregeld een beroep op hen.

De BFA werken vooralsnog vanuit het huis van Doggy en Amber in Lelystad, maar zijn op zoek naar een vrijstaande locatie, zodat ze nog meer kunnen betekenen voor de dieren en de Lelystadse gemeenschap.

Broodfokkerijen en malafide hondenhandel
De BFA zetten zich in tegen alle vormen van dierenleed, met als speerpunten de (brood)fokkerijen en malafide hondenhandel. Over de afgelopen jaren hebben ze tientallen honden uit belabberde situaties in fokkerijen gered. Deze dieren krijgen de benodigde medische verzorging, worden gesocialiseerd en als ze weer helemaal zijn opgeknapt herplaatst bij een gezin. De honden die te erg getraumatiseerd zijn of veel medische zorg vragen, mogen bij Doggy en Amber blijven zolang het nodig is.

Bikers for Animals
Ter adoptie: Bibi, een teefje uit een grote fokkerij. De eigenaar heeft haar vrijwillig afgestaan zodat zij nog een fijne oude dag kan hebben bij een gezin. Neem bij interesse contact op met adoptie@bikersforanimals.nl

Aanpak en successen
Hoe de BFA precies te werk gaan kunnen ze niet precies onthullen. Doggy zegt:

“Het kan dan namelijk gebeuren dat anderen denken dit ook te kunnen doen, en dat werkt averechts. Wij hebben in de jaren een behoorlijk netwerk aan contacten opgebouwd bij onder andere fokkerijen, zodat die hun honden op eigen initiatief aan ons aanbieden. Vaak zijn dit zeer angstige honden waar men niets mee kan, die kruipen, verstijven en psychisch helemaal kapot zijn gemaakt. Deze honden krijgen met onze hulp weer vertrouwen en worden weer ‘hond’. En wanneer wij dan na een paar maanden na herplaatsing filmpjes ontvangen waarin deze honden heerlijk door het bos rennen, daar kan eigenlijk niets tegenop. Ik denk dit wel onze mooiste successen zijn.”

Andere grote successen zijn Doggy’s favoriete honden Frits en Maya, waarmee hij geregeld door het bos wandelt. Deze honden waren zonder de hulp van de Bikers zeker ingeslapen. Dat ze nu heerlijk los in het bos ravotten: dát is waar Doggy het allemaal voor doet.

“Maar er zijn uiteraard ook trieste gevallen. Honden die het niet redden ondanks alle inspanningen, die in je armen sterven op weg naar de dierenarts of die je moet laten inslapen omdat er geen andere mogelijkheid meer is.”

Peppie, het hondje met het waterhoofdje
Een triest geval dat hem persoonlijk het meest geraakt heeft, is Peppie. Peppie was een Boomer pupje dat vreemd gedrag vertoonde en dus weg moest bij de fokker. De dierenarts constateerde dat zij een waterhoofdje had en dat haar situatie vergelijkbaar was met die van een kindje met Downsyndroom. Er kwamen geen adoptanten voor Peppie en eigenlijk vond Doggy het wel prima: Peppie was gelukkig en vrolijk op haar manier en langzaam werd hij verliefd op het hondje. Maar toen ze net een jaar oud was, ging ze wat vreemd lopen met haar achterpootje. De dierenarts zag op de scan dat het hondje zo misvormd was van binnen, dat er geen andere optie was dan haar te laten inslapen. Een triest gevolg van de broodfok.

Patrick en Nikita
Een verhaal dat recentelijk veel aandacht trok, is dat van de dakloze Patrick en zijn hondje Nikita. Dit verhaal begon eigenlijk al een tijd geleden met een andere dakloze man, die met zijn hond veelvuldig te zien was in het winkelcentrum van Lelystad. Ondanks dat het zichtbaar erg slecht ging met de hond, bood niemand enige hulp aan. De hond bleek uiteindelijk kanker te hebben en was helaas niet meer te redden.

Het was deze gebeurtenis waardoor Doggy’s vrouw Amber het idee kreeg om daklozen met honden te gaan helpen, om te beginnen met een jasje voor de koude nachten. Mensen konden daklozen met een hond via Facebook of e-mail aanmelden bij de BFA, maar ook de daklozen zelf konden zich aanmelden.

En zo stuurde de dakloze Patrick in december 2018 een berichtje naar de BFA, waarin hij vroeg om een warm jasje voor zijn hond Nikita. Hij vertelde dat hij net zijn huis was uitgezet en met hond niet welkom was in de daklozenopvang. Omdat hij al 13 jaar lief en leed met Nikita deelde, wilde hij haar niet afstaan en bouwde dan maar zelf een piepklein houten hutje in het Friese bos waar ze in ieder geval samen konden blijven.

Bikers for Animals
Nikita heeft een warm jasje gekregen | © Bikers for Animals

De BFA reden naar het hutje en gaven Nikita een warm jasje en Patrick een deken en wat eten. Hoe graag de BFA het ook zouden willen, zij kunnen niet veel méér voor Patrick doen: het is verder aan Patrick zelf en de hulpverlening voor daklozen om hem verder te helpen. Nikita wordt in ieder geval goed verzorgd, met medicijnen voor haar artrose en een warm jasje.

Door dit schrijnende verhaal zijn de BFA nu aan het nadenken over hoe ze gemeentes zo ver kunnen krijgen dat daklozen sámen met hun huisdier onderdak kunnen krijgen in de opvang.

Doggy:

“Veel vragen de meesten niet, alleen dat ze niet gescheiden worden van hun steun en toeverlaat. En toen mijn vrouw het spontane idee kreeg om hondenjasjes aan de honden van daklozen te schenken hadden wij nooit verwacht dat het krijgen van onderdak zo’n groot probleem zou zijn. Iedereen heeft recht op onderdak, ook samen met hun maatje, een dier.”

Wie de Bikers hierbij wil helpen, kan zich melden via Facebook of de internetsite.

Vrijstaande locatie
Vraag je de BFA naar hun toekomstvisie, dan zijn ze het allemaal eens: een vrijstaande locatie met een stuk grond. Zodat zij nog veel meer kunnen doen voor de dieren en ook meer hulp kunnen ontvangen van vrijwilligers die nu ook al staan te springen om hen te helpen, maar het gewoon niet kunnen omdat de BFA vanuit huis werken. Zij klopten hiervoor al bij de gemeente Lelystad aan, maar dit heeft helaas nog niet geleid tot resultaat.

De Bikers for Animals steunen
De Bikers for Animals kunnen alle hulp gebruiken om hun ambitie om meer dieren te helpen, waar te maken. Omdat de behoefte aan spullen steeds verschilt (de ene keer is er voer nodig, de andere keer medicijnen of benzine), is een financiële donatie het meeste welkom. Wil je hen helpen? Op de website staat hoe dat werkt. Ook als iemand een vrije vrijstaande locatie heeft of kent in de omgeving Lelystad die ze kunnen gebruiken, dan horen zij het graag.

Bron: Henk (‘Doggy’), Bikers for Animals ©Animals Today Liesbeth Riekwel