In Zuid-Holland worden levende ganzen ingezet als lokmiddel tijdens de jacht. De dieren trekken overvliegende soortgenoten aan, die vervolgens worden neergeschoten. Dit blijkt uit beelden die Animal Rights recentelijk in de Hoeksche Waard heeft gemaakt. Campagneleider Jessica Smit is ontzet: “De ganzen worden met een touw vastgezet aan een grondpen, waardoor ze slechts enkele stappen kunnen zetten. Ze mogen alleen naar buiten om te zien hoe hun soortgenoten worden neergeschoten.” Animal Rights is een petitie gestart voor een algeheel verbod op het gebruik van levende dieren tijdens de jacht.

jacht
Levende lokdieren ingezet tijdens de jacht |Foto: Animal Rights

Beelden Animal Rights
Op de beelden van Animal Rights is te zien hoe de levende lokganzen proberen te ontsnappen en weg te vliegen. Na afloop van de jachtpartij worden de ganzen in een kleine kooi achter op een terreinwagen geladen, die vervolgens alle kanten opschudt. Jessica Smit:

Levende dieren worden ingezet als instrument om hun wilde soortgenoten te lokken en te doden. Wij willen dat deze onethische praktijken onmiddellijk stoppen.”

Politieke Vragen
De Partij voor de Dieren heeft vragen gesteld aan het verantwoordelijke provinciebestuur over het gebruik van deze zeer dieronvriendelijke jachtmethodes. Volgens Carla van Viegen, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in de Provinciale Staten van Zuid-Holland brengen deze gruwelijke praktijken veel dierenleed met zich mee. De Partij voor de Dieren wil dat dit wordt verboden en vindt dat de provincie op z’n minst onderzoek zou moeten doen naar de gevolgen voor het dierenwelzijn.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode




In Nederland worden levende lokvogels ingezet tijdens de jacht. De lokdieren worden gebruikt om andere vogels te vangen en te doden. Het kan gaan om levende lokganzen, of andere uit het wild gevangen vogels, zoals eksters, kraaien, kauwen, spreeuwen, eenden en houtduiven. Het is onduidelijk om hoeveel dieren het gaat en hoe ze worden gehouden. De regels verschillen per provincie. 

Animal Rights eist een verbod op het gebruik van levende lokdieren tijdens de jacht en is een petitie gestart.

Persbericht Animal Rights