“Eindelijk! Hier hebben we meer dan 20 jaar lang voor geijverd.” GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is heel gelukkig met de beslissing van de Vlaamse regering om pelsdierkwekerijen én dwangvoederen voor de productie van foie gras te verbieden. Dat heeft de regering zaterdag beslist op initiatief van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Vlaams verbod
Goed nieuws in Vlaanderen! Uiterlijk vanaf 1-12-2023 zijn pelsdierfokkerijen verboden | Fotocredit: Dzivnieku briviba Flickr via Compfight cc

Op uiterlijk 1 december 2023 zijn pelsdierkwekerijen en dwangvoederen voor de productie van foie gras verboden in Vlaanderen. Michel Vandenbosch.

“30 jaar geleden stond ik mee aan de wieg van Bond zonder Bont, de allereerste anti-bontvereniging in België. Ik kon toen alleen maar dromen van een verbod. Met GAIA hebben we meer dan 20 jaar geijverd voor een verbod op dwangvoederen en pelsdierkwekerijen.”

De stimulans om bedrijven voor 1 december 2023 te doen stoppen, vindt GAIA een goede zaak. De Vlaamse regering voorziet in een compensatievergoeding voor bestaande bedrijven. Maar hoe vroeger ze stoppen, hoe hoger de compensatie.

“Wat ons betreft is het natuurlijk: hoe vroeger, hoe beter!”

Vlaams verbod
© GAIA

Vlaanderen draagt bij aan bontvrije wereld
In Vlaanderen zijn nog 17 nertsenkwekerijen actief die samen jaarlijks ongeveer 200.000 nertsen kweken. De dieren leven 7 à 8 maanden in een kleine kooi alvorens ze vergast worden en eindigen als kledingstuk of –accessoire in de winkel. Het zijn wilde dieren die in gevangenschap zwaar neurotisch gedrag vertonen (voortdurend op een neer springen, zelfverminking, …). GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch benadrukt:

“Dieren fokken en doden enkel voor hun pels is echt niet meer van deze tijd. De overgrote meerderheid van de Vlamingen vindt dat trouwens ook.”

Eerder verboden Wallonië (2015) en Brussel (2017) al nertsenkwekerijen op hun grondgebied. Dat er maatschappelijk geen draagvlak is voor bontproductie blijkt keer op keer uit enquêtes. Uit de laatste, uitgevoerd door Ipsos in 2015 in opdracht van GAIA, blijkt dat 85% van de Vlamingen akkoord gaat met het verbod op het kweken en doden van pelsdieren voor bont.

GAIA voerde via tal van zijn campagnes zijn strijd tegen nertsenkwekerijen in Vlaanderen de laatste jaren op. In 2011 bundelde de dierenrechtenorganisatie de krachten met Jean-Claude Van Damme en lanceerden ze samen de campagne ‘The Victims’. Eind december 2017 schreef niemand minder dan Pamela Anderson een brief naar Vlaams minister Ben Weyts.

Tot nu toe geldt in elf andere Europese lidstaten een verbod: het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Nederland, Noorwegen, Kroatië, Slovenië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Macedonië, Tsjechië en Luxemburg. Ook grote modemerken als Gucci, Armani, Hugo Boss weren bont uit hun collecties. Vandenbosch:

“Mode en ethiek gaan steeds vaker hand in hand. Wij zijn blij dat ook Vlaanderen bijdraagt aan een bontvrije wereld.”

Dwangvoederverbod
Met het verbod op dwangvoederen komt er in Vlaanderen een einde aan een wrede vorm van dierenmishandeling die nog op één enkel West-Vlaams bedrijf wordt toegepast. In 2017 trad in het Brussels Gewest een verbod op dwangvoederen voor de productie van foie gras in werking. Ook Europees groeit de weerstand: in 12 landen van de Europese Unie is dwangvoedering formeel verboden of wordt de wet ter bescherming van het dierenwelzijn zo geïnterpreteerd dat ze de praktijk de facto veroordelen. Slechts 5 EU-landen produceren foie gras (Frankrijk, Spanje, Bulgarije, Hongarije, België).

Vlaams verbod
© GAIA

“We ijveren vastberaden verder voor een verbod in Wallonië, waar nog een 9-tal producenten van foie gras de dwangvoedermethode toepassen.”

Persbericht GAIA