Mooie overwinning voor de Belgische dierenwelzijnsorganisatie GAIA in haar strijd tegen de bontindustrie. De Belgische Bontfederatie en Europese Federatie voor Pelsdierhouderij hebben de rechtszaak die ze tegen GAIA hebben aangespannen verloren. GAIA heeft voor een antibont-campagne een poster laten maken waarop acteur Jean-Claude Van Damme te zien is met een gevilde nerts in zijn handen.

Jean-Claude van Damme op poster voor GAIA
Jean-Claude van Damme op poster voor GAIA

Volgens de bontindustrie is de poster bedrieglijk, lasterlijk en eerrovend en zij eisten een geldbedrag van 627.000 euro van GAIA. Het beeld van de dode nerts is met Photoshop bewerkt en zou het publiek misleiden omdat het gezicht van de nerts en de pels aan de poten van het dier er aan gelaten zijn. Dit was echter een weloverwogen beslissing van GAIA, omdat het beeld anders té schokkend zou zijn. Daarbij is volgens de bonthandelaars en pelsdierenfokers de titel boven het affiche, ” The Victims”, bedrieglijk.

De rechtbank in Brussel heeft de bontindustrie op alle punten ongelijk gegeven.

“Er is helemaal geen sprake van misbruik van het recht op vrijheid van meningsuiting. Gaia kan geen enkele fout worden aangewreven”, staat in de uitspraak.

De Belgische Bontfederatie en Europese Federatie voor Pelsdierhouderij is gesommeerd de gerechtskosten van 5500 euro terug te betalen aan GAIA.

“De bontindustrie wilde ons monddood maken, maar dat pakt nu wel even anders uit”, reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch tevreden op de uitspraak.

Bron: Boerderij ©PiepVandaag.nl