Steeds meer landen verbieden het gebruik van plastic tasjes voor eenmalig gebruik in supermarkten. Ook in Zuid-Korea moeten klanten van grote supermarktketens voortaan hun eigen boodschappentas meenemen.

supermarkten
In Zuid-Korea zijn plastic tasjes voor eenmalig gebruik nu verboden in grote supermarkten | © Mediterranean Association to Save the Sea Turtles (MEDASSET

Zuid-Korea heeft afgelopen week een verbod op het gebruik van plastic tasjes voor eenmalig gebruik ingevoerd. Hiermee volgt het land vele andere op die de tasjes inmiddels verbieden of alleen tegen betaling verstrekken.

Uit milieu-overwegingen is besloten dat de grote supermarkten geen plastic tassen meer meegeven. Het verbod heeft betrekking op 2000 grote supermarkten en 11.000 kleinere supermarkten met een oppervlakte van 165 vierkante meter of meer. Hier gaf men klanten gratis plastic tassen mee. Dit mag niet meer, behalve als men vochtige producten koop, zoals vis en vlees. Voortaan krijgen klanten alternatieven aangeboden, zoals tassen van stof of papier, die hergebruikt of gerecycled kunnen worden.

Wie zich niet houdt aan het verbod kan een boete krijgen, tot maximaal € 2.369,-

Het ministerie van Milieu geeft aan ook het gebruik van ander wegwerpplastic te willen beperken, zoals rietjes. De EU is hier al een eind mee op weg.

#GNvdD: Verbod EU wegwerpplastic nu slechts kwestie van tijd

Wereldwijd worden steeds meer maatregelen genomen om het gigantische gebruik van plastic in te dammen. Zo accepteert China sinds vorig jaar 24 soorten afval niet meer, waaronder plastic. Tot die tijd exporteerden veel landen hun afval naar China, om verder te verwerken. Deze landen worden nu gedwongen hun eigen afval op te ruimen.

Zoals regelmatig op Animals Today te lezen is, zorgt de enorme hoeveelheid plastic afval voor veel problemen. Betere afvalscheiding, recycling en veel minder gebruik van plastic is dan ook een noodzaak. Het World Economic Forum schat dat er zo’n 150 miljoen ton plastic afval in de oceanen drijft en op de zeebodem ligt. Elk jaar komt daar waarschijnlijk tussen de 5 en 13 miljoen ton bij, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd in Science. Ook blijkt uit onderzoek dat er in 2050 in gewicht meer plastic afval dan vissen in de oceanen zal zijn, een huiveringwekkend toekomstbeeld dat wereldleiders aanspoort eindelijk maatregelen te nemen.

Meer plastic dan vissen in oceaan in 2050

Bron: CNN ©Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.