Het Barrièrerif van Belize is uit de gevarenzone! Olieboringen en andere industriële activiteiten bedreigden dit gebied maar de regering van Belize heeft diverse maatregelen genomen om dit gebied te beschermen. Het Caribische koraalrif is na het Great Barrière Reef in Australië het grootste koraalgebied ter wereld.

Belize
Foto: ©Antonio Busiello/WWF US

De regering van Belize stemde in oktober 2016 toe met het toestaan van seismische tests op een afstand van 10 kilometer van het rif. Het doel was onderzoeken of oliewinning mogelijk was. Maar na het horen van de plannen van de regering werd er hevig geprotesteerd vanuit natuurbeschermingsorganisaties. Het gebied staat sinds 2009 op de rode lijst van werelderfgoed in gevaar. Dit komt door de veroorzaakte schade door ongereguleerde bouwactiviteiten langs de kust en het vernietigen van waardevolle mangroves. Marco Lambertini, directeur WWF International:

“Er is een grote omslag geweest ten opzichte van achttien maanden geleden, toen het rif bedreigd werd door seismische tests. Inwoners van Belize kwamen op voor het rif, met steun van honderdduizenden mensen wereldwijd.”

In de afgelopen anderhalf jaar heeft de regering van Belize diverse maatregelen genomen om het rif te beschermen. In december 2017 werd een verbod aangenomen op olieboringen en sinds juni van dit jaar zijn er extra maatregelen genomen om de mangrovebossen van het land te beschermen.

Het Barrièrerif van Belize in de Caraïben is het langste barrièrerif (265 kilometer) op het noordelijke halfrond. Haast 1400 verschillende soorten dieren zijn, waaronder karetschildpadden en groene zeeschildpadden, zijn ervan afhankelijk. Het wereldberoemde Barrièrerif behoort tot de UNESCO werelderfgoedlijst sinds 1996.

Bronnen: WNF, La Chispa ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer